Huslängan som ligger i hörnet av Skarphagsleden och Ektorpsgatan, i kvarteret Planen 4, vid gamla Ektorps centrum, är byggd 1967 och innehåller 166 lägenheter.

– Huset är i mestadels originalskick, 1967, och är i behov av renovering, naturligtvis, säger Fredrik Edlund, regionchef vid Rikshem.

Planeringen för renoveringen har pågått i ett år.

– Tanken är att nu, i närtid, börja gå ut med hyresgästmedgivandeprocessen. Vi har haft ett möte med alla boende i fastigheten. Det hade vi i slutet av februari.

– Sedan är ambitionen att komma i gång med renoveringen runt årsskiftet, om allt går som vi har planerat.

Hyresgästerna måste under renoveringstiden lämna sina lägenheter, men alla behöver inte flytta ut samtidigt.

– Trapphusvis behöver man flytta ut, och flytta runt i fastigheten, för att sedan flytta tillbaka, säger Fredrik Edlund.

Det blir alltså inte en extern evakuering, till baracker eller något sådant, utan en evakuering inom huset.

– Vi har långsiktigt planerat för den här renoveringen i några år nu, så då har vi hyrt ut en del lägenheter på korttidskontrakt i väntan på renoveringen.

På så sätt finns det då tomma lägenheter att nyttja.

När standarden höjs rejält höjs också hyrorna. Det blir en ny bruksvärdering av fastigheten. Vad det innebär för hyrorna är inte klart ännu.

Hur var det på mötet som ni hade, hur togs renoveringen emot?

– Det togs faktiskt emot väldigt bra, säger Fredrik Edlund och talar om en positiv feedback från hyresgästerna.

Fredrik Edlund talar också om ett bra samarbete med Hyresgästföreningen.

Rikshem håller på med en liknande totalrenovering i kvarteret Niten i Hageby. Där höjs hyrorna med 50 procent.

Förutom renoveringen i Ektorp pågår ett detaljplanearbete för nyproduktion av hyreshus i hörnet av Skarphagsleden och Ektorpsgatan, där det i dag är parkering. Det är tänkt att bli flera huskroppar, med totalt cirka 100 lägenheter, och fasader mot både Skarphagsleden och Ektorpsgatan.

Rikshem för också en diskussion med kommunen huruvida det är tillåtet att bygga en bostadsvåning på det översta planet på höghuset, där det idag är ett vindsplan med fläktrum och annat. En sjunde våning alltså.

– Den diskussionen har inte landat ännu.

– Vi tror att det skulle kunna bli ett fantastiskt fint läge där uppe, med lite mindre lägenheter med fin utsikt, säger Fredrik Edlund.