Renz får tungt uppdrag inom FN:s sjöorgan

Mikael Renz, it-strateg på Sjöfartsverket, får ett tungt internationellt uppdrag inom FN:s sjöorgan IMO. Han ska leda arbetet med att digitalisera dokument inom sjöfarten.

Mikael Renz, it-strateg på Sjöfartsverket, får ett tungt uppdrag inom FN:s sjöorgan IMO.

Mikael Renz, it-strateg på Sjöfartsverket, får ett tungt uppdrag inom FN:s sjöorgan IMO.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-09-19 14:00

Mikael Renz har sedan en tid tillbaka representerat Sverige i IMO-gruppen Electronic business som arbetar för användningen av modern informations- och kommunikationsteknik inom sjöfarten.

Nu har han fått äran att bli ordförande i den arbetsgruppen.

– Den tidigare ordföranden slutade och jag fick frågan om jag var intresserad av att ta över. Efter lite funderingar tackade jag ja. Det är inte jättevanligt att man får en sådan här chans och då får man tacka ja tycker jag. Det ska bli både spännande och utmanande. Sedan blir man så klart lite smickrad. Det går ju inte att komma ifrån, säger Mikael.

Just nu arbetar de med att digitalisera de dokument som fartyg enligt FAL-konventionen behöver fylla i och ge till olika myndigheter när de ska gå i land. 

Ett arbete som Mikael nu ska leda.

– Det är nio olika dokument de behöver fylla i bara för myndighetskrav och det är rätt mycket arbete. De behöver redogöra för vad man har ombord, vilken besättningen man har och så vidare. FAL står för facilitation – något som underlättar för världens sjöfart.

Idag är det nästan 130 sjöfartsländer som har skrivit på konventionen.

När medlemsländerna samlas för att försöka hitta nya vägar till samsyn är det Mikael som håller i ordförandeklubban.

– Det brukar vara rätt mycket folk i de där rummen, det kan vara runt 150 man och olika intressegrupper som försöker påverka. Nu ska jag försöka jämka ihop de olika åsikterna och se till att man kommer framåt. Det blir en utmaning, säger Renz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!