Vimplar och flaggor i regnbågens alla färger prydde träffpunkten på S:t Persgatan mitt i city. För aktivitetsledarna Maria Ackerfors och Gunilla Kern var det självklart att uppmärksamma East Pride.

Maria Ackerfors har varit engagerad i Pride tidigare. När hon började på träffpunkten insåg hon att det inte finns några "trygga rum" för hbtq-seniorer i Norrköping. Hbtq är en förkortning för homosexuella, bisexuella och trans- och queerpersoner.

Regnbågscaféet på fredagen vände sig till träffpunktens vanliga besökare och personal inom äldreomsorgen.

Artikelbild

| Ann Mari Lindqvist sitter i styrelsen för Regnbågens seniorboende på Gärdet i Stockholm, Europas första seniorboende för hbt-personer.

Syftet: att öka kunskapen och toleransen och visa att alla har rätt att älska den man vill.

– Oavsett om du är 25 eller 85, säger Gunilla Kern.

– Eller 100, tillägger Maria Ackerfors.

– Det är inte jättelänge sedan det slutade vara sjukdomsklassat att vara homosexuell, och många äldre har levt då det var till och med olagligt, säger Maria Ackerfors.

Fram till 1944 var homosexualitet brottsligt i Sverige och fram till 1979 betraktades det som en sjukdom, berättade en av de inbjudna föreläsarna, Andreas Nilsson från Arbetets museum.

Arbetets museum samlade 2015 in livsberättelser från hbtq-seniorer. Nilsson spelade upp en intervju med en man, född 1938, som berättade att hans mor tyckte att han skulle åka på behandling mot homosexualitet, i en saltgruva i Polen.

– Det var samhällets syn, att det gick att bota, säger Andreas Nilsson.

En annan berättelse var den om Angelica, född 1939, en transperson som kom ut som kvinna först vid 70 års ålder.

Den andra föreläsaren var Ann Mari Lindqvist som sitter i styrelsen för Regnbågens seniorboende på Gärdet i Stockholm, Europas första seniorboende för hbt-personer.

Syftet med den kooperativa hyresrättsföreningen är att erbjuda trygghet och gemenskap på ålderns höst för personer som ofta upplevt marginalisering och utanförskap i samhället.

Ann Mari Lindqvist talar om att bli bemött med respekt, och om tryggheten i att veta att på de här tre våningarna bor bara vänner, "i alla fall vad avser hbt-tillhörigheten".

Det är lite sorgligt att det ska behövas, säger hon, men är samtidigt glad att Sverige kommit så långt att det finns ett sådant här boende.

Inger Jakobsson, 82, brukar ofta besöka träffpunkten, som hon är väldigt nöjd med.

Vad säger du om att det ska pratas pride här nu?

– Ja, varför inte? Det är väl aktuellt för många. Jag skulle tro att det finns en hel del gamla människor som aldrig vågat komma ut, säger Inger Jakobsson.