Det säger Åby If:s ordförande Richard Claesson.

På fredagseftermiddagen den 19 maj körde plötsligt en bil in på konstgräsplanen där barn spelade spontanfotboll på Åby IP:s lilla sjumannaplan.

– Planen är öppen för allmänheten och det är alltid mycket folk som hänger där på kvällar och helger, säger Richard Claesson.

Artikelbild

| Katastrof. Det tycker Åby IF:s ordförande Richard Claesson som ändå är glad att ingen har skadat sig efter incidenterna i Åby.

– Ungdomarna på planen blev chockade och allt gick så fort att det var svårt att uppfatta vem det var som körde bilen.

Det enda man har att gå på är halva registreringsnumret PMW och att det var en grågrön Renault Clio av äldre modell med fyra ungdomar i.

I onsdags förra veckan hittade ett gäng tonåringar, som också spelade spontanfotboll, ett rakblad i konstgräset varpå Åby IF gick ut och varnade alla att vara vaksamma och att ha på sig strumpor och skor i gräset.

– Jag törs inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger Richard Claesson.

Artikelbild

| Bilspår. En bil körde okontrollerat runt på fotbollsplanen bland ett 30-tal spelande barn.

Efter att Åby IF berättat om sabotaget på sin Facebooksida har många engagerat sig och försökt hjälpa klubben att hitta förövarna. 80 000 hade sett inlägget på tisdagen.

– Men tyvärr är det svårt att få tag i förövarna om man inte tar dem på barn gärning, det går ju inte att bevisa vem som körde.

Båda händelserna är polisanmälda. Richard Claesson tror inte att incidenterna hör ihop.

– Problemet är att det kan bli en sport i att jävlas på IP, säger han.

Det är inte första gången Åby IF råkar ut för sabotage. Även förra sommaren hittades sylvassa pinnar nedstuckna i gräset. Den gången var det ordföranden själv som gjorde den otäcka upptäckten när han lirade boll med sonen.

– Flera pinnar stack upp i gräset där barnen brukar spela barfota, säger Richard Claesson och berättar att någon brutit sönder skedar i plast, sådana du får när du köper glass, och stuckit ner i marken i målområdet.

– Även den gången hade det kunnat bli katastrof om någon trampat på dem barfota.

Efter incidenterna har nu Åby IF satt upp betongsuggor så att det inte går att köra in på området med bil.

– Det här ställer ju givetvis till det för oss som sköter driften och som behöver köra med traktor, säger Richard Claesson.

Suggorna kommer att stå där till dess att man hittar de skyldiga, för barnens skull.

– Vi kommer även att se över planerna hädanefter.