En läsare hörde av sig till redaktionen angående att hans sökningar på kollektivtrafiken gav resvägar med "skamliga förslag". Läsaren hade sökt via reseplaneraren på Östgötatrafikens hemsida om att åka mellan två hållplatser i Norrköping: Gamla Lasarettet och S:t Johannes kyrka. Enligt kartan är det 1,6 kilometer gångvägen mellan hållplatserna och det borde ta cirka 15 minuter att gå. Hur lång tid det tar med Östgötatrafiken? Runt en timme, eftersom man enligt förslagen måste ta bussen till Söderköping för att där byta till en buss tillbaka mot Norrköping. Vill man åka en helgkväll tar resan strax över två timmar.

– Va? Stämmer det? Det är ju inte en seriös resa, det hinner man ju nästan till Stockholm på, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Men visst stämmer det. De enda förslagen som kommer upp är med byte i Söderköping.

– Det är klart att det är ett fel i systemet. En sådan lång restid är ju inte riktig. I det här fallet handlar det nog om att parametrarna är fel. Ett bättre förslag är såklart att man tar en buss som kanske stannar en hållplats längre ifrån men som man inte behöver byta kommun med, säger Mattias Näsström.

Det som gör det tokigt i detta fall är att hållplatsen S:t Johannes kyrka trafikeras av landsbygdstrafik, bland annat den som läsaren i detta fall uppmanas att åka med, buss 450. Med den linjen, precis som med många andra landsbygdslinjer, är att det inte är tillåtet att åka inom samma kommun. Man får alltså åka från Norrköping till Söderköping eller tvärtom, men inte endast inom Norrköping eller endast inom Söderköping.

– Ett av våra största problem är framkomlighet i städerna och att hålla tiderna för expressbussarna. Det gör att vi måste göra så här på vissa linjer och istället hänvisa till den tätortstrafik som finns. I det här fallet har det såklart dock blivit fel, de här alternativen ska inte komma upp, det är orimliga resor, säger Mattias Näsström.

Efter att redaktionen ringt och påtalat de konstiga reseförslagen har Östgötatrafiken ändrat i sina logaritmer och resan mellan Gamla Lasarettet och S:t Johannes kyrka beräknas nu ta mellan 17 och 19 minuter - några minuter långsammare än att gå hela sträckan men betydligt snabbare än att ta E22 söderut och tillbaka.