– Ja, PRO i Finspång har 75-årsjubileum med en fest på Kulturhuset den 2 februari och då ska vi vara med och sjunga, berättar Ulla Johansson som håller i sångkören.

Är själva kören lika gammal?

– Nej, jag vet inte exakt hur gammal kören är, men den lär vara drygt 50 år och startade i mitten av 1960-talet.

Artikelbild

| Håller i kören. Ulla Johansson håller i PRO-sångarna i Finspång, som nu startat vårsäsongen.

Nu blir det hårdsatsning inför körens framträdande på jubileet, vilket Roland Rolle Kratz i körens kompgrupp poängterade vid vårstarten:

– Vi kommer att träna stenhårt och intensivt under några måndagar nu fram till jubileet, på de sånger som vi ska framföra där, framhöll Rolle Kratz. För då gäller det att vi kommer väl förberedda och gör ett fint framträdande under jubileumsaktiviteten.

Bland annat kommer kören att bjuda på Bönnervisan, En kärleksstund vid Doversund, Kanontorget, Glanvågor och Finspång i vårt hjärta. Som ni märker är det idel sånger med anknytning till Finspång.

– Ja, och en del av sångarna har även anknytning till gamla Finspångsrevyer, när vi hade såna här i Kulturhuset, tillägger Ulla Johansson som själv för övrigt skrivit Bönnervisan tillsammans med Lars Hammarlund.

Artikelbild

| Kompgrupp. PRO-sångarnas kompgrupp består av från vänster Roland Kratz, Leif Gårdman och Göran Svensson.

Förutom Rolle Kratz består kompgruppen av Leif Gårdman och Göran Svensson och nu inför jubileet alltså även av rutinerade Bengt-Arne Palmqvist.

Hur känns det att jobba med PRO-sångarna?

Artikelbild

| Förstärker. Bengt-Arne Palmqvist förstärker PRO-sångarnas kompgrupp inför framträdandet vid PRO:s 75-årsjubileum.

– Det är kul och något jag gör då och då, säger Bengt-Arne Palmqvist. Och nu när vi ska framträda vid 75-årsjubileet blir det förstås lite extra kul och jag har även lovat att ta med pianot och underhålla med lite musik vid det inledande minglet i biofoajén, innan jubileumsaktiviteterna sätter igång.

Ulla Johansson berättar att PRO-sångarna även kommer att leda allsång med alla deltagarna vid 75-årsjubileet:

Artikelbild

| På Mariagården. Det är här på Mariagården som PRO-sångarna i Finspång träffas och tränar varje måndag.

– Och då har vi tryckt upp en lapp, med massor av olika låtförslag, som jubileumsdeltagarna får välja bland när det blir dags för allsång.

Kan du ge några exempel?

Artikelbild

| På Kult.urhuset. Här på Kulturhuset ska PRO i Finspång fira sitt 75-årsjubileum i februari

– Ja, det är bland annat Drömmen om Elin, Gamle Svarten, Stockholm i mitt hjärta, Sånt är livet, Waterloo, Är du kär i mig ännu Klas-Göran och Änglahund.

Hur är läget för själv PRO-sångarna inför vårsäsongen?

– Det ser bra ut och när vi är som mest är vi nästan 40 sångare i kören, berättar Ulla Johansson som också har en liten framtidsdröm:

– Det vore kul om vi, som förr i tiden, kunde börja sjunga i stämmor igen och inte bara allsång rätt upp och ned. Men det återstår att se om vi klarar av en sån förändring framöver.