Pratade trygghet med Norrköpingsborna

Känner du dig trygg på stan? Under tisdagen fick Norrköpingsborna lämna synpunkter till polisen och kommunen. "Vi vill få till en bra dialog", säger Peter Lyrander, säkerhetssamordnare.

Peter Lyrander, säkerhetssamordnare på Norrköpings kommun, var under tisdagen i city och pratade trygghet med Norrköpingsborna.

Peter Lyrander, säkerhetssamordnare på Norrköpings kommun, var under tisdagen i city och pratade trygghet med Norrköpingsborna.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-10-09 19:00

Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste trygghetsundersökning visar att otryggheten i landet inte har minskat senaste året, att nästan varannan ung kvinna väljer att ta omvägar på grund av oro för brott och att allt fler uppger att de utsatts för brott.

Det visar att det finns saker att ta tag i.

Under tisdagen var representanter från Norrköpings kommun och polisen på plats i Norrköping city för att genomföra medborgardialoger kring just trygghet.

Det är något de gör vartannat år och är en del i det långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen.

– Vi pratar med Norrköpingsbor om vilka miljöer man känner sig otrygg i och vad det beror på i så fall. Det kan handla om dålig belysning, dålig polisiär närvaro. Som medborgare kan man uppfatta saker som en polispatrull kanske inte ser på stan. Vi vill veta vad folk tycker att man ska prioritera och vad polisen ska jobba mer med i city, säger Peter Lyrander, säkerhetssamordnare på Norrköpings kommun.

Synpunkterna som samlas in ingår sedan i det underlag som ligger till grund för den lokala lägesbilden i Norrköping och ger polisen en hint om var resurser behöver sättas in.

– När man sammanställt resultatet får man en lägesbild och de områden som känns mest otrygga kan man punktmarkera sen, säger Lyrander.

Margareta Bergström var en av många människor som var ute på stan i tisdags. Hon menar att hon känner sig mer otrygg nu än vad hon gjorde för några år sen och hon ger sig inte gärna ute på kvällen.

–  På dagen känner jag mig trygg, men jag går inte ut på kvällen. Det vågar jag inte. Jag har bott här i tio år nu och jag känner att det har blivit värre, säger hon.

Vad behövs för att situationen ska bli bättre tror du?

– Det är klart att en grundläggande sak är fler poliser på gatorna. Sen kanske man måste hitta bättre sätt att förebygga brott. Man måste se till att ungdomarna har något att syssla med och någonstans att ta vägen.

Fredrik Andersson, också han Norrköpingsbo, tycker å sin sida att trygghetssituationen blivit något bättre de senaste åren.

– Jag bor i ett område i stan där polisen varit väldigt mycket. Det har varit gängbråk, droger, hemlösa som brutit sig in i trapphus, missbrukarbråk i lägenheter och bilbränder i garaget. Men jag upplever att det har blivit bättre, säger han.

Under hösten kommer medborgardialoger även hållas i Mirum Galleria och Skärblacka centrum.

Norrköpingsbon Margareta Bergström känner sig mer otrygg nu än för några år sedan när hon vistas i city. "Det har blivit värre", säger hon.
Norrköpingsbon Margareta Bergström känner sig mer otrygg nu än för några år sedan när hon vistas i city. "Det har blivit värre", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!