Vi lever i en tid där klimatfokuset har ökat – de flesta har nog till exempel stött på nyetablerade begrepp som "flygskam" och "klimatångest". Nu visar ny statistik från Sifo (som beställts av SJ) att bokningarna av SJ-biljetter har ökat kraftigt inför sommarens semesterresor.

– Det blir allt viktigare för svenskarna att resa klimatsmart. Fler väljer tåget och sommarens bokningstryck är högre än normalt. Totalt ser resandet mellan juni och augusti ut att öka med hela 32 procent, jämfört med fjolåret, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ i ett pressmeddelande.

Kanske beror det på den extremt låga kronkursen som gör utlandssemestern ganska så dyr – enligt undersökningen väljer nu i alla fall sex av tio svenskar att semestra inom landet och av dessa väljer 65 procent tåget.

Glädjande ur ett lokalpatriotiskt perspektiv är kanske att Norrköping ligger på topp tio-listan av de destinationer som ökat mest i popularitet – antalet bokningar hit har ökat med 28 procent vecka 23-35 jämfört med samma period förra året. Populärast är dock fortfarande storstäderna: topp fem på listan är Stockholm C, Göteborg, Uppsala, Malmö samt Köpenhamn.

Man har i undersökningen också konstaterat att 58 procent av tågresenärerna ägnar tiden åt att läsa böcker eller tidningar medan 50 procent umgås med sitt resesällskap. Övriga tågaktiviteter som kan nämnas är att helt enkelt vila upp sig (37 procent) och att lyssna till musik (35 procent).

– Svenska folket ser tiden ombord på tåget som viktig kvalitetstid, och något man planerar att utnyttja fullt ut. Oavsett om det handlar om att spendera tiden med en god bok, eller genom att umgås med sina nära och kära, kommenterar Tobbe Lundell.