Polisen varnar för bildelsstölder

Det har varit en hel del stölder i BMW-bilar den senaste tiden. Nu går polisen ut och varnar för dessa brott. "Det är en våg vi ser", säger Erik Terneborn, presstalesperson hos polisen.

Polisen varnar nu allmänheten för stölder i BMW-bilar. Gärningsmännen krossar rutan och snor med sig ratten och i vissa fall även delar av instrumentbrädan.

Polisen varnar nu allmänheten för stölder i BMW-bilar. Gärningsmännen krossar rutan och snor med sig ratten och i vissa fall även delar av instrumentbrädan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrköpings kommun2019-10-15 19:00

Under hösten har det varit en mängd stölder i bilar i Östergötland med omnejd.

Norrköping, Linköping, Finspång och Motala är några av städerna där tjuvarna har slagit till.

Det handlar framför allt om BMW-bilar, men även några Mercedes.

Enligt Erik Terneborn handlar det om 20-30 stycken stölder i polisregion Öst.

– Det här har pågått under hösten och det verkar inte ge med sig. I måndags var det fem bilar i Linköping och tre i Jönköping som det var stölder i. Det är väldigt lika tillvägagångssätt. Man krossar en ruta och så stjäl man ratten och i vissa fall delar av instrumentbrädan. Inredning som går snabbt att ta med sig, säger han.

Det handlar om såväl skadegörelse som stöld. Liknande brott har även skett i andra regioner. Bland annat i region mitt, i Örebro och Västerås-trakten.

Polisen misstänker att det är flera gärningsmän som arbetar tillsammans.

Tror ni att det kan handla om en utländsk liga?

– Det är inte alls omöjligt att det är så. Det finns ingen riktig marknad för de här sakerna i Sverige så att stöldgodset förs utomlands är vi ganska säkra på. Sedan var gärningsmännen kommer ifrån är svårt att säga.

Brotten är också väldigt svåra att utreda då gärningsmännen sällan lämnar några spår efter sig och slår till på natten då folk ligger och sover.

– Jag tror inte vi haft något fall den senaste tiden då man upptäckt det under pågående brott utan man upptäcker det på morgonen när man kommer ut till sin bil och då kan det ha gått flera timmar. I vissa fall har vi fått in lite lösa observationer av fordon som synts i de här områdena några dagar tidigare men tyvärr har observationerna varit lite för dåliga. 

Om man nu har en BMW, vad kan man då göra för att skydda sig?

– Har man tillgång till ett garage så använd gärna det. Vad jag vet har de bara gett sig på bilar som står parkerade utomhus. Få av de här bilarna som det varit stöld i har haft larm. Har man det är det lättare att upptäcka de här tjuvarna. Sedan kan man en vaksamhet i området utan att för den skull bli paranoid. Det är inte fel att ta registreringsnumret på en bil. Skulle det bli stölder i området kanske man i bästa fall har ett spår där, säger Erik Terneborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!