Polisen hade kallats till platsen efter att pojkarna skjutit raketer och kastat smällare mot personer och fastigheter.

– Vi vet en del om vilka som var där. Det var ungdomar, från inte bara Navestad utan från flera stadsdelar, som av olika anledningar hade valt att träffas där, säger Michael Lindquist, ledningsstöd till lokalpolisområdeschefen i Norrköping.

– Vi vet ungefär vilka, men vi har svårt att bevisa vem som har gjort vad. I och med att det var mörkt och de sköt med raketer är det svårt att identifiera – men vi har en relativt bra koll på vilka som var där.

Vad gör ni nu?

– Vi har jobbat med trygghetsskapande åtgärder, säger Michael Lindquist och berättar att ett antal poliser under måndagen fotpatrullerat i Navestad, Mirum och Klockaretorpet för att söka kontakt med de ungdomar som de tror var på plats vid Ringdansen i lördags.

Den uppsökande verksamheten fortsätter de närmaste dagarna. Problematiken med smällare är inte isolerad till Navestad – den pågår över hela Norrköping, säger Lindquist. Inte minst inför nyår är det viktigt att förklara riskerna med raketer, som tidigare år orsakat bränder i Norrköping, menar han.

Under måndagen var det fridfullt och bra stämning, beskriver Michael Lindquist.

– Fridfullt och en bra dialog. Flera av dem är ju inte 15 år, så det blir att Norrköpings kommun och socialtjänsten får göra sin del i det här.

En 14-årig pojke, som hade några raketer i jackan, fick polisen tag på redan i lördags. Han överlämnades till socialjouren och kommer, tillsammans med vårdnadshavare, att kallas till samtal hos polisen.

Det var cirka 30 ungdomar som var på plats under oroligheterna i lördags. Rubriceringen är våldsamt upplopp.

Norrköpingspolisen fick förstärkning: totalt var 20-25 poliser på plats. Några med skyddsutrustning, mot stenkastningen.

– Under tiden som förstärkningen kom hade allting klingat av.

För några år sedan sköt ungdomar raketer mot hundägare kring jul och nyår, berättar Michael Lindquist, som inte tror att den senaste händelsen var organiserad.

– Det är tillfälligheter att unga grabbar träffas. Det är väl spännande, kanske. Det här är knepigt – vi har ingen anledning att driva på det här på något sätt, att göra det här till något som det sannolikt inte är.

Jullov och brist på sysselsättning är en faktor.

– Det är klart att det finns strukturella, och en del sociala, problem, i Navestad som i en del andra områden i Norrköping, som man skulle kunna bygga en del teorier på varför det här uppstår, men det har vi inte belägg för att det är så i det här fallet.