Enligt de första uppgifterna ska polismannen ha utsatts för "fishing", alltså hamnat i bakhåll, när han blev medlurad till en lägenhet i Navestad där han ska ha blivit bunden och utsatt för brinnande cigaretter. Polisen i Norrköping bekräftar nu att en polisman har utsatts av ett gäng ungdomar.

– Det är ett ärende vi har, det är ingen bra händelse, men rent juridiskt är det inte så allvarligt utan rubriceras som förgripelse mot tjänsteman, säger en källa inom polisen.

Enligt polismannen kan det ha rört sig om ett missförstånd.

Flera poliser ska ha varit på plats i Navestad för drygt två veckor sedan med anledning av ett ungdomsbråk och en beslagtagen moped. När de kom dit får en av poliserna syn på en kille som han "känner" och vill prata med, så de går en bit bort.

– När de står där och pratar kommer att gäng ungdomar fram som tror att kompisen är på väg att gripas av polisen så de bestämmer sig för att frita honom. Då övermannar polismannen och låser fast hans armar.

– Det blir bråk en kortare stund, det är över på några sekunder, säger polisen.

Men hur kan ni ta så enkelt på händelsen, ungdomarna skulle ju kunnat ta polisens tjänstevapen till exempel?

– Den drabbade polismannen säger ju själv att det hela berodde på ett missförstånd och de var inte ute efter vapnet.

Men om de hade varit det?

– Jag kan inte garantera att de inte kunde tagit tjänstevapnet.

Att de kastade brinnande cigaretter på honom, stämmer det då?

– Ja det kastades brinnande cigaretter åt hans håll.

Polisen i Norrköping trodde själva att det rörde sig om ett frihetsberövande av en polis i inledningsskedet, men när det inte visade sig vara så så väntar heller inget straff för de skyldiga.

– Det är inte så lätt att utreda vem som gjort vad och förgripelse mot tjänsteman har inte så jättehögt straffvärde. De här personerna har nog och begår nog grövre brott än så som vi hoppas kunna lagföra dem för.

Så man får övermanna en polis, låsa fast hans armar och kasta brinnande cigaretter mot honom?

– Klart man inte får.

Den här händelsen skedde för drygt två veckor sedan, ändå har inte allmänheten fått kännedom om att en enskild polisman utsatts för det här ­har polisen mörkat händelsen?

– Det är inget vi har mörkat. Det tog sin tid, först skrevs ett pm för att reda ut vad som skulle stå i anmälan. Det tog för lång tid, men vi har inte mörkat något.