På måndagsmorgonen kom beskedet att Thomas Cook Groups, som äger Ving, ansöker om konkurs. All flygtrafik med Thomas Cook Airlines Scandinavia ställs därmed in. För resenärer från Norrköping Airport, som bokat sin resa till Larnaca med Ving på måndagskvällen, betyder det att de helt enkelt inte får boarda planet.

– Resenärer har hört av sig till oss och berättat att de fått det beskedet via sms från Ving. Det är inte Thomas Cook som lyfter utan Jet Time, men de som bokat med Ving får inte åka med, säger Bertil Skärblom,  marknad- och försäljningschef Norrköping Airport.

Enligt Aftonbladet behövde det 178-åriga företaget snabbt få in 2,1 miljarder kronor – annars riskerade de att gå omkull. Något som alltså hände tidigt på måndagsmorgonen.

Artikelbild

| Bertil Skärblom, marknad- och försäljningschef Norrköping Airport.

 

Bertil Skärblom beklagar det som hänt.

– Men vi kan inget göra i den här situationen. Det handlar om en stor global organisation och vi är bara en lokal hållplats.

Bertil Skärblom är dock är optimistisk:

– Ving Sverige har varit lönsamt och vi tror att man kommer att hitta en lösning.

 

På ving.se beskriver man hur man arbetar intensivt med att alla berörda resenärer ska flygas hem med så små störningar som möjligt. Resenärer som skulle ha flugit på måndagen ska inte bege sig till flygplatsen, utan invänta information. Resor som ställs in, och där inga alternativa lösningar kan erbjudas, ersätts med hela resans belopp enligt paketreselagen.

Konkurrenten Tui beklagar det inträffade på sin hemsida och menar att man nu, tillsammans med andra, förbereder lösningar för att hjälpa till vid den här situationen. "För de fåtal TUI-kunder som är bokade på flighter med Thomas Cooks Airlines under dagen kommer vi att kontakta de berörda och erbjuda alternativa flyglösningar", står det bland annat.