Fastighetsbolaget Castellum (förut Corallen) etablerade sig i Norrköping i april 2015 genom att köpa Ståhls kommersiella fastigheter. Förra året drog man igång en upprustning av Gamla Rådstugan vid Gamla torget som i princip nu är klar och nu påbörjar Castellum ett nytt stort projekt – den här gången mitt i centrala Norrköping.

Det handlar om den välkända fastigheten Spiran på Drottninggatan där bland annat Systembolaget, Espresso house samt Swedbank tidigare varit inrymt.

– Just nu pågår rivning inne i byggnaden, sedan är förhoppningen att vi kan komma igång med ombyggnaden under sista kvartalet i år, berättar Cecilia S Aldén, affärsområdeschef för Castellum Norrköping som tillägger att man planerar för inflyttning första kvartalet 2018.

Artikelbild

| Baksidan. Man vill jobba med ljussättning mot Gamla Rådstugugatan.

Det har tagits fram flera arkitektillustrationer av fastigheten med en vision av hur det ska komma att se ut när det står klart.

– Inget är hugget i sten men det är den här bilden vi jobbar emot. Vi tycker det är viktigt att inte bara riva utan också behålla karaktären på byggnaden, säger Cecilia S Aldén förklarar tankarna bakom ombyggnaden:

– På markplanet sträckan utmed Drottninggatan är det tänkt att vara verksamheter som kräver skyltfönster som till exempel butiker. Huvudentrén kommer att ligga mot Hörsalsparken och det blir också huvudentré för kontoren på andra våningen, vi vill att det ska vara mer liv i den här delen mot den nya fina Hörsalsparken och vi tänker oss också lokaler för till exempel ett café åt den sidan.

Ombyggnaden av fastigheten projekteras för miljöcertifieringen "Miljöbyggnad silver".

Artikelbild

Cecilia S Aldén. Affärsområdeschef, Castellum Norrköping.

– Då kan man fråga sig "varför inte guld?" men det är för att det handlar om en ombyggnad. Guld kan i princip bara nybyggen få med de krav som ställs även om Spiranprojektet nästan blir som en nybyggnation inom byggnadens skal, berättar Cecilia S Aldén.

Kommer det att bli problem med framkomligheten runt Spiran under ombyggnaden?

– Inte förutom att det kommer att bli ett byggstaket vid byggnaden av säkerhetsskäl och gångtrafikanter kanske får gå på andra sidan under perioder. Men Drottninggatan kommer inte att stängas av och kollektivtrafiken ska inte påverkas, bedömer Cecilia S Aldén.

Den sammanlagda uthyrbara ytan är på omkring 7900 kvadratmeter.