På måndagen firades Internationella barnboksdagen över hela världen, en dag som firas till minne av H.C Andersens födelsedag och för att inspirera till läsning. Och när det kommer till just läsning har Navestadsskolan haft fokus på Pippi Långstrump under det senaste året, och därför passade det fint att just hon kom på besök när skolan firade dagen.

– Men i år inföll ju Internationella barnboksdagen på påsklovet så därför firade vi redan på skärtorsdagen, berättade Lotta Rosén som är ansvarig för skolans bibliotek.

Här hade hon dukat upp med Pippi i massor; böcker, filmer och pyssel. Allt för att låta eleverna inspireras av den barnkära litterära figuren.

Artikelbild

| Fixade det! Minna klarade Prussiluskans kluriga mattetal och fick en guldpeng! Kompisarna Yasmine och Selma likaså.

– Hon är modig, stark, snäll och hjälper de som är utsatta. En god förebild, förklarade Lotta Rosén.

Eleverna i årskurs fyra och fem fick sedan vara med om en egen liten stund med Pippi – och Prussiluskan – i skolans musiksal. Hon busade och sade de allra mest knasiga saker som eleverna, och lärarna, skrattade åt.

– Det var roligt! Deras utklädnad var kul, tyckte Yasmine Hablani som går i 5C.

Klasskompisen Minna Ohlsson instämde:

Artikelbild

| Gillar Pippi! Det gör Selma, Disa, Yasmine och Minna i 5C på Navestadsskolan.

– Det är roligt att de hittar på något kul sista dagen innan lovet!

Något som var tanken:

Artikelbild

| Pippibesök. På Navestadsskolan.

– Nu kan eleverna gå hem på lov och ha gjort något roligt som de kan ta med sig hem och berätta om, sade Lotta Rosén.

Hon läste även om Astrid Lindgrens liv i "Godnattsagor för alla rebelltjejer", där eleverna fick veta att föräldrar reagerade väldigt starkt på Pippi när den första boken släpptes på 1940-talet.

– Hon ansågs vild och ouppfostrad som lärde barnen att vara olydiga. Men Pippi lärde barnen att säga vad de tycker, förklarade Lotta Rosén.

Efter det var det dags för tipspromenad, självklart med frågor om Pippi, och utanför musiksalen satt Prussiluskan och förhörde eleverna på "pluttifikationstabellen".

– Vad är två gånger tre? frågade hon en elev.

– Sex!

– Helt rätt – här får du en guldpeng.

Denna kunde eleverna sedan ta med och byta in mot en glass i skolans café.

– Det är ju sista dagen innan lovet, då får man äta glass! sade Lotta Rosén.

I klass 5C har eleverna läst om Pippi och tittat på filmer – på engelska.

– Den här klassen är så bevandrad i Pippi och litteratur så därför valde vi att titta på filmer på engelska. De håller ju på att lära sig språket, men om man har en förförståelse så är det enklare tänkte vi! sade Susanne Andersson som är en av två mentorer i klassen.