Förutom penningförfalskning misstänks 17-åringen för ytterligare fyra brott som han står åtalad för: stöld vid två tillfällen, försök till bedrägeri och ringa narkotikabrott.

Längst bakåt i tiden ligger misstanken om stöld, han ska ha tagit kläder från stadium i Linköping i januari 2018 till ett sammanlagt värde av 4 026 kronor. I maj 2018 misstänks han för att ha stulit kassan från en knalle på en marknad i Finspång.

– Jag var i Finspång och chillade med några vänner. Jag såg en polare som hade en skitfin tröja. Jag ville ha en likadan men jag hade inga pengar.

Artikelbild

| De stulna pengarna från marknaden hittades i 17-åringens kalsonger.

Han stoppades på bussen mot Norrköping och när polisen visiterade honom hittade de pengarna i hans kalsonger.

17-åringen var vid tillfället narkotikapåverkad och hade fyra olika substanser i kroppen.

– Det var en svår period, jag knarkade väldigt mycket.

Förra sommaren stod 17-åringen och en kompis till honom i kön i en matvarubutik och skulle betala en dricka med en 500 kronors sedel när kassörskan fattade misstankar.

Jag kollade sedeln mot ”lampan” och sedan ringde jag på min chef som i sin tur kallade på väktare.

17-åringen misstänks för penningförfalskning efter att polisen i samband med att han och kompisen försökte betala med den falska sedeln gjorde en husrannsakan i 17-åringens bostad.

I hans pojkrum anträffas en skrivare/kopiator som misstänks ha använts för att förfalska sedlar. Även A4-ark med tryckta sedlar på anträffades samt färgpattroner som misstänks ha använts för att förfalska sedlarna.

Flera ärenden har innan pojkarna greps förekommit bland annat i Finspångsområdet, bland annat på Viberga.

I 17-åringens telefon hittar polisen förfrågningar från någon som vill ha 500 000 som han kan betala 250 000 för.

När han får frågan om vad de skulle ha alla falska sedlar som de planerade att trycka upp svarar han:

– Min polare skulle dela ut dem till barn i Finspång som skulle handla grejer för dem. De får en falsk sedel och så får de behålla 250 kronor om de lyckas handla för den.

17-åringen har tillverkat pengar efter att hans kompis bett honom, kompisen som i sin tur blivit tillfrågad av en äldre kompis att skaffa falska sedlar.

– Han skulle lura dem som säljer droger, han skulle köpa droger för falska pengar och sälja för halva priset. Jag hörde att min kompis gett honom 25 000 falska sedlar.