Sedan 1991 är den 14 november lika med Världsdiabetesdagen. Att just den dagen valdes beror på Frederick Banting, som var en av de som upptäckte insulin, föddes just den dagen 1891. I år uppmärksammas dagen extra mycket då TV3 väljer att anordna en insamlingsgala till förmån för diabetes. Och samtidigt har Norrköpings Diabetesförening valt att arrangera en egen galamiddag på Marieborgs folkhögskola.

– Vi brukar anordna många aktiviteter, men det här är något speciellt, säger Patrik Strömberg som sitter i styrelsen och som ansvarar för ungdomsaktiviteterna tillsammans med sin sambo Linda Rosholm.

Patrik berättar att de tidigare bland annat har arrangerat resor till Gröna Lund, man har kört go cart och gått på bio tillsammans.

Artikelbild

| Leder galan. Peter Jihde, på TV3.

– Vi brukar göra roliga saker tillsammans. Det är så mycket elände ändå och vi vill belysa att det går att leva ett någorlunda normalt liv.

Själv kom han i kontakt med föreningen när dottern Josefine insjunkande i diabetes typ ett. Det var för åtta år sedan, i dag är hon tolv.

– Vi firade åtta år häromdagen. Vi har valt att göra något roligt av det, för att inte bara se problemen, säger han.

Läs mer:Oscar och Wilja lever med diabetes.

Det var även i föreningen han träffade Linda, som nästa år levt med diabetes typ ett i 30 år. Hon kan se att forskningen gått framåt; i alla fall vad gäller hjälpmedel och kost.

– När jag fick det var det som att leva på stenåldern. Jag satt och drog upp ampuller själv, och man trodde att vissa saker inte var bra att äta, men så var det inte alls. I dag är det väldigt fritt, säger hon.

Det som saknas är botemedlet. Och forskningen kring det hoppas Linda får en skjuts i och med insamlingsgalan på tv.

Dessutom hoppas Patrik och Linda på en ökad kunskap om diabetes.

– Själv visste jag ingenting innan min dotter drabbades, säger Patrik.

– Många tror att man inte får äta socker alls, men det är faktiskt så att vi måste ösa i oss just socker ibland, när vi är låga. Jag får många blickar när jag till exempel äter ett wienerbröd, som att jag missköter min sjukdom. Men så är det inte, säger Linda.

60 personer har anmält sig till att se galan och äta middag tillsammans i kväll. Föreningen i Norrköping samlar 426 personer, och det är allt från små barn till 70-80-åringar. Att ha någonstans att gå och träffa personer som är i samma situation, är viktigt tror Patrik:

– Jag hoppas att vi får ett ökat medlemsantal, och att folk får vetskap om att det finns föreningar som kan stötta, säger han.