Kvartetten som styrt i Norrköping den senaste mandatperioden tappar några mandat, framför allt genom Socialdemokraterna, vilket gör läget lite ovisst.

Lars Stjernkvist, Socialdemokraterna, var trots tappet förhoppningsfull om att de ska kunna fortsätta styra.

– Tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, ser vi ut att få cirka 46 procent av rösterna. Och klarar vi den procenten, när alla rösterna är räknade, bör det räcka för att vi ska fortsätta styra Norrköping med samma konstellation av partier.

Artikelbild

| Sophia Jarl (M) med kollegan Ingrid Cassel på valvakan. Sophia var inte så överraskad över moderaternas tillbakagång, men hoppades förstås på regeringsmakten ändå.

Men ni fick väl mer röster vid förra valet?

– Ja, då landade vi på cirka 50 procent, så vi verkar alltså ha backat lite i det här valet. Men jag bedömer, som sagt, att får vi ihop 46 procent eller mer, bör vi inte få några problem med att behålla makten i Norrköping.

– Med 46 procent, om det håller när alla röster räknats, är vi förstås den klart största regeringsbildaren, så tillsammans ser vi ut att bli starka.

Däremot ser det ut som att ditt parti, Socialdemokraterna, minskar med nästan fyra procent i Norrköping?

Artikelbild

| Reidar Svedahl och Liberalerna tappade något lokalt sett.

– Ja, vi ser ut att backa något och det är förstås ett litet frågetecken. Vi bör ju som socialdemokrater också göra ett hyfsat val.

– Men om vi i kvartetten, som sagt, når upp till minst 46 procent tillsammans, har vi ändå ett mycket bra läge. Då är jag definitivt laddad för en ny period med kvartetten, säger Stjernkvist.

Artikelbild

| Vänsterpartiets Nicklas Lundström var förstås nöjda med gårdagens resultat.

Socialdemokraterna landade till slut på 30,1 procent i kommunvalet och tappar därmed nästan fyra procent sett till förra valet.

Även Moderaterna tappar något lokalt sett, men inte alls lika mycket som på riksnivå.

Artikelbild

| Mia Sköld och Miljöpartiet på valvakan.

M i Norrköping stannade på 23,5 procent.

–  Vi har minskat något men behåller ändå de mandat i kommunfullmäktige som vi haft. Givet vårt läge på riksnivå så är jag ändå nöjd. Det är inte så jag korkar upp champagnen i dag men jag kan ändå unna mig ett glas cava. Det är ungefär så det känns. Jag ändå glad att vi gör det så pass bra med tanke på förutsättningarna, säger Sophia Jarl som nu öppnar för ett nytt styre i staden:

– Jag ser att Kvartetten inte får ihop så många mandat att de kan styra med majoritet och att Alliansen i Norrköping har väldigt många fler mandat än S och jag ser ju gärna ett sådant styre här.

Noterbart i övrigt var att Sverigedemokraterna ökade kraftigt sedan förra valet och stannade på 15,5 procent i kommunvalet.

Vänsterpartiet gjorde ett starkt resultat och stannade på 8,1. Centerpartiet ökade också och landade på 5,7 procent.

– Vi är glada att vi ökat, men det var ändå sämre att vad vi hade förväntat oss, säger Karin Jonsson (C).

Kristdemokraterna ökade också och stannade på 5,4 procent medan Miljöpartiet tappade rejält och stannade på 3,4. Tappade gjorde även Liberalerna som stannade på 5,6 procent.

Feministiskt Initiativ fick nöja sig med 1,4 procent.

I Söderköping stannade Socialdemokraterna på 20,7 procent, medan Moderaterna tog hem 19,9 procent av rösterna. Centerpartiet var tredje största parti med 18,9 och Sverigedemokraterna fjärde störst med 13,8. Så här gick det för övriga partier i Söderköping: Liberalerna 8,0 procent, Kristdemokraterna 7,1, Vänsterpartiet 6,7, Landsbygdspartiet 2,2, Miljöpartiet 2,2, Feministiskt Iniativ 0,3.