Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dödsattack väcker minnen

Fem dagar har gått sedan den dödliga björnattacken i Orsa Rovdjurspark i Dalarna. Fem år har gått sedan den dödliga vargattacken på Kolmården 2012.

Orsa Rovdjurspark. Här skedde den dödliga björnattacken, fem år efter vargattacken på Kolmården.

Orsa Rovdjurspark. Här skedde den dödliga björnattacken, fem år efter vargattacken på Kolmården.

Foto: Ulf Palm/TT

Norrköping/Orsa2017-08-09 14:59

Attacken i Orsa ger svallvågor på Kolmården. Niclas Palmqvist, tillträdande vd för djurparken, fick information om attacken i Orsa ganska snabbt efter att det inträffat. Han berättar hur han fick ett samtal från zoologen.

– Man tänkte ju på personalen. Man förstod ju att det var allvarligt, just att det var en björn och att pojken var skadad och fördes i väg med helikopter.

Kolmårdens djurpark har sträckt ut en hand till Orsa. De har gått igenom samma sak, de har erfarenheten.

Har ni fått frågan?

– Nej, det har vi inte fått. Men i det läget som är nu vill man inte tränga sig på. De måste landa i det här också men vi har varit i kontakt med dem och pratat på en zoologisk nivå. Men vi har inte skickat över något, säger Niclas Palmqvist som formellt tillträder sin tjänst som vd den 1 september i år. Han berättar att det fortlöpande förs interna diskussioner i parkerna.

– Vi pratar inom djurparksföreningen och inom parkerna i Europa, såklart. Men det gör vi även när det inte händer saker. Man stöttar varandra och sluter leden. Man hjälper till där man kan hjälpa till.

Rättsprocessen kring attacken på Kolmården, där en 30-årig zoolärare miste livet i Sökahägnet tog nästan fyra år. Hur processen kommer att se ut efter attacken i rovdjursparken där en 18-årig man miste livet genom en björn vet ingen än. Arbetet har just inletts.

– Jag känner inte till hur fallet är däruppe, men det tog ju väldigt lång tid att utreda, säger Palmqvist och tillägger att han för de inblandades skull blir ett snabbare förlopp nu.

Kolmården har nu förberett krishantering även för sin egen personal. Attacken i Orsa väcker obehagliga minnen.

– Det är klart att det gör. Personalen tar det väldigt hårt. Det finns de som inte visar det utåt men det kan ändå ta väldigt hårt inombords, säger Niclas Palmqvist.

HR-avdelningen har de senaste dagarna haft beredskap att ta emot personalen.

– Det är semestertider och det har inte varit någon, vad jag vet, som kommit hitills. Men det kan komma efteråt, säger vd:n.

Minnena av vad som faktiskt hände den där dramatiska dagen i Kolmården i juni 2017 är många och tunga. Björnattacken väcker mycket tankar, menar Niclas Palmqvist.

– Ja, det är klart. Det var ju en ur vår personal som förolyckades.

Kolmården har inte längre någon mänsklig kontakt med rovdjuren. Parkens björnar strövar runt i hägn, men ingen matning sker med gäster, istället slussas björnarna iväg så de kan tittas till utan att behöva ha nån kontakt.

– Sen åker vi runt hägnen morgon och kväll för att se att allt är okej. En gång i veckan går vi också och fysiskt känner på alla delar, så att exempelvis grindarna är intakta, säger han.

Maten läggs också ut i parken, när inga björnar finns närvarande.

– Man lägger ut och så får de leta var vi gömt maten, det är inte så att vi står precis invid stängslet, säger Niclas Palmqvist.

Rutinerna i parken har förändrats sedan domen föll mot företaget, iallafall vad det gäller tydlig dokumentation.

– Man har gjort saker redan innan men det ska ner på pränt. Om man upptäcker en brist ska det ner på pränt med en tidsplan för att få det åtgärdat. Och så genomförs det dokumenterade skyddsronder med arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud, säger Niclas Palmqvist.

Inte heller Jan Olof Andersson, åklagare mot Kolmårdens djurpark i fallet med vargattacken har fått frågan om att hjälpa till när Folkbladet når honom.

– Jag har precis kommit tillbaka från semestern och har inte satt mig in i det här än. Jag vet inga närmare omständigheter än att en person omkommit, säger Jan Olof Andersson.

Även han sträcker dock ut en hjälpande hand.

– Vi har ju vår främsta inlottning på olika regioner men säkerligen kommer jag att hjälpa den åklagaren som blir ansvarig, säger han.

– Vill de ha hjälp ställer jag självklart upp och delar med mig av mina erfarenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om