Det var natten till fredagen som boende i flerfamiljshuset blev varse att det skett något i en lägenhet när polis och räddningstjänst anlände utanför. En man i 50-årsåldern misstänks ha startat en brand genom att hälla ut tändvätska på spisen. Sedan ska han enligt uppgifter ha lämnat lägenheten. Strax efter var han inblandad i en trafikolycka och därefter framkom vad som hänt i lägenheten, varpå räddningstjänst anlände.

Det ska inte ha uppstått någon större brand, men boende i huset känner en oro för det som hänt – och det som skulle ha kunnat hända.

– Var det oss grannar han ville göra illa eftersom han lämnade huset? Jag blir alldeles skakig när jag tänker på vad som kunde ha hänt, säger en boende som Folkbladet pratat med.

Mannen häktades i måndags, misstänkt för mordbrand. Kammaråklagare Johan Nilsson hade yrkat på att häkta mannen för grov mordbrand, men tingsrätten gick på mordbrand.

– Jag fick inget närmare besked om varför de valde mordbrand i stället för grov mordbrand. Men nu får vi utreda hur det ska rubriceras. Om det blir åtal får vi se om det ska rubriceras som grovt eller inte, säger han.

Att Johan Nilsson valde grov mordbrand beror till stor del på var det skedde.

– Det handlar om ett flerfamiljshus där det finns fara för andra människor, säger han.

Minimistraffet för grov mordbrand är 6 års fängelse, maxstraffet 18 år eller livstid. Handlar det om mordbrand är minimistraffet 2 års fängelse och maxstraffet 8 år.

Kan han misstänkas vara inblandad i andra, ouppklarade, bränder i flerfamiljshus i Norrköping?

– Just nu har vi fokus på den här utredningen, vi är tidigt in i den. Det finns inga andra misstankar mot den här mannen, säger Johan Nilsson.

Senast den sjunde maj ska åtal vara väckt. Fram till dess ska platsen undersökas och flera förhör hållas. Mannen förnekar brott. Han ska ha en förklaring till det hela, men den vill Johan Nilsson inte gå in på ytterligare.

Bland de boende i huset finns en olustkänsla.

– Vad händer när han kommer hem igen? Det finns en stor oro och otrygghet, säger en boende.