Olika syn på sjuksköterskornas ersättning

"Ersättning till sjuksköterskor brinner inne" och "40 miljoner kronor till lönesatsning".

Sjuksköterskornas yrkesskicklighet ska synas i lönekuvertet.

Sjuksköterskornas yrkesskicklighet ska synas i lönekuvertet.

Foto: Isabell Höjman/TT

Sjuksköterskor2019-11-16 06:45

Med dessa rubriker skickade oppositionen i KD och M (den förstnämnda) och Koalitionen i S, L, C och MP (den sistnämnda) ut pressmeddelanden efter att regionstyrelsen i veckan fattade beslut kring den så kallade "24sju-bonusen" till regionens sjuksöterskor. Så hur ska man då tolka det?

Enligt oppositionen är det ett beslut som för det första gör att sjuksköterskorna går miste om den ersättning de har rätt till under fem månader tills den nya ersättningen är på plats, för det andra helt går miste om en höjning av OB-tillägget. 

– Vi är mycket oroliga för att vi kommer att tappa viktiga medarbetare inom 24sju-verksamheten, kommenterar Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Något som Alexander Höglund (L), ordförande för personalberedningen, säger är en "ren oppositionsprägel".

– De ville återremittera hela satsningen på yrkesskickliga för att se om man kan använda pengarna till OB-ersättning i stället. Det skulle urvattna hela den här satsningen.

24sju-bonusen togs fram som en del i åtgärdspaketet 2015, för att stärka attraktionen att ta arbetspass på obekväm arbetstid. Detta skulle pågå under tre år, till hösten 2018. Då förlängdes detta ett år, och där är vi nu. Enligt Alexander Höglund har bonusen inte gett den effekt man önskat, "vi har till och med tappat medarbetare inom den känsliga 24sju-verksamheten" som han säger.

– Så nu vill vi få till en mera optimerad användning av pengarna. Vi vill motsvara det som efterfrågats från sjuksköterskegruppen och deras fackförbund.

Ersättningformen politiker och tjänstemän inom regionen nu arbetat fram, går ut på att man ska kunna lönepremiera de sjuksköterskor som visar stor yrkesskicklighet. 

– Det måste kunna ge avtryck i lönekuvertet, precis som inom vilken bransch som helst, säger Alexander Höglund.

Denna ersättning kommer dock på plats förrän vid lönerevisionen i vår, och det är det här "glappet" som oppositionen reagerar på.

– Att ta bort en ersättning som funnits under flera år och inte ersätta den omedelbart utan vänta i fem månader känns väldigt osäkert i den sköra situation vi befinner oss i just nu, säger Stefan Redéen (KD), ledamot i regionstyrelsen.

På frågan varför man väljer att inte göra så, svarar Alexander Höglund:

– Jag förstår att det är lätt att tycka så som opposition, men som ledning måste man ta ansvar för helheten. Dessutom hade ärendet om 24sju ett tydligt avslut den sista oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!