Ja, det skiljer nästan åtta tusenlappar i medellön mellan kommunanställda i Sollentuna och Norsjö. Det är kommunerna där genomsnittslönen är högst och lägst i landet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Sirén tagit del av. Precis som sig bör, visar det sig:

– Att det skiljer är precis så som våra avtal är tänkta att fungera. Vi har lokal lönebildning. Det ser olika ut för olika yrkesgrupper på olika ställen, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Sirén.

I Norrköping kommun är genomsnittslönen 28 000 kronor. Mest i länet tjänar de som jobbar i Vadstena och Boxholm, där genomsnittslönen än 30 000 kronor. I Söderköping och Linköping är genomsnittslönen 29 700 kronor och i Finspång 27 900, som också har den lägsta genomsnittslönen i länet.

Medellönen för kommunanställda i Norsjö var 27 200 kronor 2017, medan den var 34 800 kronor i Sollentuna. Det man kan se i statistiken är att Stockholmskommunerna är representerade i toppen när det kommer till genomsnittslönerna, tillsammans med Skånekommunerna Vellinge, Lomma och Höganäs. För hela riket låg genomsnittslönen på 29 800 kronor i månaden.

– Man kan se att för vissa yrkesgrupper har man en högre lönebild längre norrut än i Stockholm. Det hänger ihop med hur lätt det är att personalförsörja. Marknaden har betydelse, säger Niclas Lindahl.