– Det känns fantastiskt att kunna öppna ett trollerimuseum, som rent av är världsunikt i sitt slag.

Finns det inget mer liknande i Sverige?

– Nej, det gör det inte, utan det som mest liknar det här museet är ett som finns i Las Vegas, USA. Men många trolleriartiklar, som proffs använt, finns bara i ett exemplar och såna exempel har vi här i Kolmården nu. Bland annat en stor metallampa, som plötsligt försvinner när man lägger över en duk...

Artikelbild

| Nytt museum. Norrköping har fått ett nytt museum, i form av ett trollerimuseum i Kolmården. Tim Star, själv trollkarl, är mannen bakom museietableringen.

Varför har du öppnat museet just nu?

– Det var helt enkelt därför att Kulturstugan, som ligger precis bredvid min tennstuga, blev ledig och då passade jag på att fråga Norrköpings kommun om jag fick hyra den.

– Sedan presenterade jag affärsidén att skapa ett trollerimuseum i huset för en av kommunens tjänstemän, som direkt sa att det verkade fantastiskt bra.

– Så nu står jag här med ett hus med totalt drygt 100 kvadratmeter trollerimuseum. Och dessutom, säger Tim Star, är det ett levande museum på så vis, att jag kommer att anordna trollerikurser här i huset och även då och då arrangera trollerishower på den utbyggda scenen utanför huset. En scen där flera trollkonstnärer framträdde vid invigningen.

Artikelbild

| Från Åby. Trollkarlen Harries kom från Åby, där Harries också tillverkade trolleriprylar i många år. Här står Tim Star vid en reklamaffisch om Harries.

Varifrån kommer trolleriprylarna?

– Det mesta kommer från Christer Nilssons samlingar i Nyköping. Han har samlat trolleriprylar i 70 år, men förvarat dem i ett trångt utrymme.

Artikelbild

| Trollerilådor. På museet finns massor med exempel på trollerilådor, som många barn fick och får i julklappar och presenter.

– Han har försökt sedan 1962 att få Nyköpings kommun att hjälpa honom med en museilokal, men det har inte gått.

– När jag berättade om den här möjligheten i hantverksbyn, gav han upp försöken i Nyköping och donerade hela sin imponerande samling till mig.

Artikelbild

| Trolleriskola. Här på andra våningen av trollerimuseet, kommer Tim Star att anordna trollerikurser för de som vill lära sig egna trollerinummer.

– Så nu finns den här till beskådande tillsammans med en hel del av min egen samling från mina egna 30 år som trollkarl.

Ingen som är det minsta intresserad av trolleri, lär bli besviken, för här finns massor av klassiska trolleritillbehör, som stormhattar, vita kaniner, skålar, bollar, spelkort, trollerilådor och trollstavar.

Artikelbild

| Mycket trolleriprylar. Här ses man bredden av hyllor och skåp, fyllda med trolleritillbehör i nya trollerimuseet i Kolmården.

– Och det finns trolleriprylar från 1800-talet och fram till våra dagar i form av tusentals artiklar, säger Tim Star, och en hel del som är tillverkat av företaget Harries som fanns i Åby.

– Dessutom har Christer Nilsson kvar cirka 2 000 trolleriaffischer i Nyköping, som han också ska donera hit vartefter. Men vi har inte plats att sätta upp dem, eftersom de också är sköra. Så vi tänker fota av dem och visa dem i datorn.

Artikelbild

| Häckner är där. Duktige trollkarlen Carl-Einar Häckner har sin plats i nya trollerimuseet i Kolmården.

Hur känns museets läge här i hantverksbyn?

– Det blir onekligen ett udda inslag bland alla oss hantverkare här i byn och förhoppningsvis ännu ett dragplåster för att locka hit besökare, säger Tim Star som själv jobbat många år som trollkarlsproffs.

Artikelbild

| Boktrolleri. Här visar Tim Star en liten bok, som man kan trolla fram blanka sidor eller färgglada sidor i...

– Bland annat gjorde jag 30 år i USA, där jag under flera år jobbade som trollkarl på lyxkryssningsbåtar. Och under vintrarna jobbar jag fortfarande som trollkarl, men numera enbart i Sverige.