– Det kan vara samma rånare, säger Thomas Månsson, utredande polis på avdelningen för grova brott vid Norrköpingspolisen, som slås av likheterna i tillvägagångssättet.

Han hade själv inte sett den film som ligger på SVT:s hemsida och som handlar om utsatta butiksägare i områden, som här i Stockholmsförorten Husby, med hög brottslighet. SVT Nyheters minidokumentär visar dramatiska bilder från övervakningsfilmen under det pågående rånet och vad som fick butiksägarens son att öppna och släppa in rånarna.

– Jag trodde det var en tjej, säger ägaren som uppmanade sonen att öppna.

Artikelbild

| Genom att maskera sig som en kvinna med niqab fick rånarna komma in i guldbutiken.

Vid det grova rånet av Guldbergs guldbutik i Norrköping var tillvägagångssättet mycket likt, vilket även övervakningsfilmen härifrån visar.

– Ja, här har de ju skickat fram två tjejer först och sedan sprang flera maskerade rånare in, precis som i Husbyfallet, säger Thomas Månsson.

I Husby lyckades inte rånarna få med sig något eftersom ägaren larmade polisen och försvarade sig med ett brännbollsrack.

Att andra rån skulle ha kopplingar till det i Norrköping är en del i utredningen.

– Det är en del av spåren vi följer och vi har pratat med både Stockholmspolisen och NOA. Vi vet ju sedan tidigare att grupper av rånare tagit sig hit från Stockholm, några gånger har vi lyckats stoppa dem. Tyvärr har vi inte lyckats identifiera tjejerna. Än, säger Thomas Månsson.

Detta trots att de, presumtiva lockbetena, var helt omaskerade i butiken vid råntillfället.

Kan det vara så att de inte bor i Sverige?

– Så kan det vara och det gör at det såklart är svårare att identifiera dem, säger Thomas Månsson.

Två personer har suttit frihetsberövade misstänkta för häleri, men har släppts.

– Men även där leder spåren till Stockholm eftersom de var hemmahörande där, säger Thomas Månsson.