Den här veckan får ungdomar från fritidsgårdar i Norrköping chansen att pröva på hur det är att jobba som professionell dansare.

Under ledning av dansaren Ninos Josef, och med inspiration av konstnären Birgit Ståhl-Nybergs konstverk, ska ungdomarna sätta ihop en egen dansföreställning.

–  Vi skapar en levande installation med inspiration av Birgit Ståhl-Nybergs utställning "Det nya modet", säger Ninos.

Artikelbild

| Ungodmarna får pröva på hur det är att jobba som professionell dansare. Här syns Jenna, 16, från de Geergymnasiet.

Under de första lektionerna fick ungdomarna studera tavlorna på utställningen och lära sig lite om Birgit och hennes konstnärskap.

Utifrån det ha de sedan satt ihop sina egna koreografier som de nu ska visa upp på en öppen föreställning på Norrköpings Konstmuseum under lördagen.

–  Det känns lite läskigt, men roligt också. Jag har själv ett solo och måste träna mycket nu så jag känner mig säker, säger Hudna Mohammed, 16.

Hon och Alexander Kouriat, också 16 år, är två av deltagarna som är med.

Artikelbild

| Ninos Josef, professionell dansare från Norrköping, är ledare för projektet.

De har båda dans som stort intresse, och dansar vanligtvist på Hageby Hus Fritidsgård men då handlar det mest om hiphop.

– Här är det lite mjukare rörelser, men det är roligt att pröva något nytt tycker jag, säger Hudna.

Artikelbild

| Tanja Kaitaniemi improviserar musik till dansföreställningen.

– Dans är väldigt viktigt för mig. Det gör att man känner sig fri. Jag brukar dansa både hemma och på fritidsgården, säger Alexander.

Tanja Kaitaniemi, violinist i Norrköpings symfoniorkester, står för musiken och ska improvisera under föreställningens gång.

–  Jag har improviserat musik till teater förut men aldrig till dans så det blir första gången. Jag ser verkligen fram emot det här projektet. Jag tycker att det ska bli jättekul, säger hon.