Det var i november förra året som dåvarande vd:n för Norrköping Airport Mari Torstensson klev av sin post med omedelbar verkan. Sedan dess har Sten Norinder fungerat som tillfällig vd för flygplatsen men på torsdagen kom besked om att en ny vd nu har tillsatts. Ola Mattsson, 54 år, har erfarenhet från flygbranschen sedan tidigare men närmast kommer han från en vd-tjänst på destinationsbolaget Inspiration Gotland.

– Jag är norrlänning från början och har jobbat i detaljhandeln i dryga 20 år. Sedan jobbade jag som vd på Gotlandsflyg i sju år och därefter var jag med och startade upp rederiet "Gotlandsbåtar", berättar Ola Mattsson för Folkbladet.

Vilka är de gemensamma nämnarna när det handlar om de uppdrag du haft på Gotland de senaste åren och ditt kommande uppdrag?

Artikelbild

| Ola Mattsson: så heter den nye vd:n.

– Både flyget men också färjenäringen handlar ju om både transport och besöksnäring så det finns absolut beröringspunkter. När det gäller Norrköping Airports ambition att stärka utbudet av flyglinjer så hade jag ett liknande uppdrag på Gotlandsflyg och var med och startade mycket trafik, bland annat till Göteborg, Malmö och Arlanda, säger Ola Mattsson.

Han tillträder sin tjänst den 28 maj men tycker det är för tidigt att gå in på mer specifika åtgärder när det gäller Norrköping Airport.

– Men jag hoppas kunna komma med inspel och idéer till hur vi ska utveckla verksamheten även om det ju är en tuff bransch, flygbolaget Nextjet gick till exempel i konkurs igår, säger Ola Mattsson som dock menar att man ändå står bra rustade, bland annat när det gäller flygets miljöpåverkan som kommit upp i debatten på senare tid.

– Den frågan har funnits med hela tiden och det är många som jobbar hårt med den frågan. Idag är till exempel SAS miljöcertifierade och branschorganisationen Svenskt flyg arbetar också för till exempel biobränslen på våra flyg.

Till att börja med kommer Ola Mattson att pendla från sin nuvarande boende på Gotland.

– Min fru har åtaganden här på Gotland men planen är att flytta till Norrköping framöver. Våra barn är ju vuxna nu och bor på fastlandet så i den delen är det ju inga problem, förklarar Ola Mattsson som ser fram emot sin nya befattning i Norrköping.

– Det ska bli jättespännande att börja det här uppdraget. I min tidigare karriär har jag flyttat runt mycket och lärt känna stora delar av Sverige, nu får jag lära känna Östergötland också.

I ett pressmeddelande slås det fast att Ola Mattsons huvudsakliga uppdrag kommer att präglas av att stärka utbudet av flyglinjer, flygplatsens varumärke och utveckla kundrelationer samt se till att bolagets lönsamhet stärks. Håkan Liljeblad (S), styrelseordförande Norrköping Airport kommenterar också rekryteringen:

– Vi välkomnar Ola Mattsson till Norrköping Airport och vår ambition är att tillsammans utveckla bolaget så att det är resenärernas förstahandsval. Vi ser att Ola har en gedigen erfarenhet av den här typen av verksamhet och att få den att utvecklas och växa.