Satsningen fick tidigt i höstas namnet Tabula Rasa – Det oskrivna bladet” – och är en del av kreativa projektet ”Det alternativa klassrummet”.

– Mitt uppdrag är att få saker att hända, både i och utanför klassrummet. Tyvärr tappar ungdomarna en del av det svenska språket under ledighet och lov. På det här sättet utvecklas språket snabbare, säger Carl Biörsmark, lärare på Kungsgårdsskolan där de flesta av de 408 nyanlända eleverna som läser språkintroduktion i Norrköping studerar.

Trestegsraketen lyfte redan förra veckan, när ungdomarnas egen film, 25 minuter lång, visades vid tio tillfällen i Domen på Visualiseringscenter.

Artikelbild

| Laddat möte. Ali Rezai och Gaelle Matondo spelar två av rollerna i "Resan".

– Den består av en mosaik med möten, uppträdanden och ett collage av människor och deras historier. Den är så emotionell att folk grät i salongen. Nu ska även stans politiker få se den vid ett tillfälle, 12 juli, berättar Carl Biörsmark.

Den inleds med en musikvideo, en egen version av Håkan Hellströms ”Bara dårar rusar in...”, och lades ut på You Tube i fredags. Under inspelningen av den fick ungdomarna hjälp av musikläraren Karl Sanner och ”Efterfestens” Leif Stenbom. Den har sedan releasen setts var tredje minut dygnet runt.

Under onsdagen trycktes även ett egenproducerat magasin, i 1000 exemplar. Där har eleverna jobbat tillsammans med mentorn Anders Hoffstedt, och har intervjuat lärare och personal på språkintrot. Den delas ut vid dagens premiär av teaterföreställningen ”Resan”.

Folkbladet var med under onsdagens repetitioner i Kungsgårdsskolans aula.

Artikelbild

| Roligt. Magloire Nkanu och Ali Rezai trivs på scenen.

– Mycket bygger på improvisation. Det är utvecklande för språket att inte läsa direkt ur manuset, poängterar Gustav Eriksson, en av lärarna som arbetat med föreställningen.

Ensemblen, som består av ett tiotal elever på skolan, finslipade det sista under ledning av dramapedagogen Hanna Gardell från Kvartersteatern. Det blev en intensiv dag för ungdomarna.

Artikelbild

| Scen. Idil Mohamed och Mohamed Mumin i "Resan".

– Det har varit en tuff resa. Bara tre av ungdomarna är kvar från starten i höstas, de har också varit de drivande med manuset. Men det finns en stark vilja för att det ska bli bra, säger Hanna under en kort paus.

Föreställningen börjar med ett krossat bröllopsfirande någonstans i Afrika och fortsätter med flykten till och mottagandet i Sverige.

Artikelbild

– Den handlar om hur svårt det kan vara att förverkliga sina drömmar, säger Hanna Gardell.

Huvudrollen spelas av Gaelle Matondo, 19. En scenvan tjej, det står klart till och med för ett otränat öga.

Artikelbild

– Jag började spela teater i Marocko, där jag bodde en tid, berättar Gaelle som kommer från Kongo och har bott i Sverige i 18 månader.

Om rollen i pjäsen säger hon:

Artikelbild

– Den är svår. Flickan är kär i en kille innan hon flyr, blir kär i en annan efter flykten. När de möts blir det komplicerat.

En annan av rollerna gör Magloire Nkanu, 19. Han haltar omkring på scenen med kryckor – men gipset på benet på äkta, förstår vi snart.

Artikelbild

– Jag fick benet avsparkat under en fotbollsmatch med Klockaretorpet. Benskyddet hjälpte inte. Gipset ska bort 30 juni, men det blir ingen fotboll mer i år för mig, förklarar Magloire som bott i Sverige i två år.

Teatern är å andra sidan ingen dålig ersättning, menar han.

– Det är roligt och språkträningen går snabbare.

Föreställningen bjuder också på musik, av och med Warat Intharaprasert (gitarr) och Obaid Amanzai (sång).