Strax före invigningen anordnade arrangören Upplev Norrköping en pressträff på Scandic City strax intill Carl Johans Park. Från Upplev Norrköping medverkade vd Magnus Nilsson och den evenemangsansvarige Mattias Persson. På plats fanns även representanter från stiftelsen Amsterdam Light Festival och Jesper Bäckstedt som är den första lokala medverkanden i Ljusfestivalen i Norrköping.

Paul från Amsterdam berättade att Ljusfestivalen i hans stad nu genomförs för åttonde året. När Folkbladet talade med Paul öste han beröm och uppskattning över Upplev Norrköping.

– För några år sedan ringde Stefan Papangelis (dåvarande vd i Upplev Norrköping) till mig och sa att han och åtta personer till ville komma ner till oss i Amsterdam och titta på vår ljusfestival. Jag tänkte att "det är väl bara ännu en grupp som vill åla gratis på kanalen" och jag hade heller ingen aning om vad Norrköping var för stad, eller var den låg. Men som tur var så svarade jag ja till Stefan, berättade Paul.

Artikelbild

| Förlust. Ljusfestivalen fick inte så många samarbetsparterns som beräknat och går därför back. Här syns ett av årets konstverk "Take Flight", skapad av Ralf Westerhof.

Det visade sig nämligen att Norrköping var intresserade på riktigt. Efter ett tag blev det affär och för tre år sedan var det premiär för Norrköping Light Festival.

– Vi blev den andra staden efter Amsterdam att genomföra en egen ljusfestival. När vi nu genomför festivalen för tredje året och när Kolmårdens storsatsning "Sagojul" också öppnar idag så vill jag säga att vi kanske inte ännu kan konkurrera med Göteborg om att vara "Sveriges julstad" men vi är definitivt Östra Sveriges julstad, sa Magnus Nilsson.

Sedan Norrköping började samarbetet med Amsterdam har Ljusfestivalens globalisering satt fart på riktigt.

– Vi har nu samarbeten med 23 städer och platser. I år finns ljusfestivaler i till exempel Peking, vid Niagarafallen, i Toronto och i London, sa Paul som menade att det var den där första affären med Norrköping som la grunden för utvecklingen.

Artikelbild

| Ljuskonst. Friendala är skapad av "Oh my light Studio Chile"

Upplägget är sådant att Amsterdam Light Festival låter internationella ljuskonstnärer tävla om att få vara med i festivalen. För närvarande finns 83 konstverk som turnerar mellan de olika platserna. För Norrköpings del är det 10 nya konstverk i år. Varav ett är skapat av Jesper Bäckstedt. Hans skapelse "Star Spangled Water" kan ses i vattnet nära entrén till Stadsmuséet. Till vardags arbetar Jesper som ingenjör. Detta är hans första ljusinstallation.

– Jag kallar mig nog helst ingenjör och inte konstnär, sa Jesper Bäckstedt till Folkbladet.