Politik På måndagskvällen hölls vårsäsongens sista möte med de 85 förtroendevalda ledamöterna i Norrköpings fullmäktige. Dagen till ära var en och annan i fullmäktigesalen klädd i svensk landslagströja. Ett par timmar före mötet spelade ju Sveriges herrlandslag i fotboll sin premiärmatch i fotbolls - VM i Ryssland. Motståndarlaget från Sydkorea kämpades ner med matchens enda mål. En suck av lättnad gled genom Sverige när domaren blåste för full tid i matchen.

Fullmäktiges avgående ordförande Louise Malmström gav vid inledningen av mötet ledamöterna små tips om hur sommarledighetslättnads suckar kan fås att glida också genom politikerkollektivet i staden.

"Är vi klara med dagens möte före klockan 22 i kväll så blir det inget möte på torsdag kväll; dagen före midsommarafton", sa Louise Malmström.

Mötet inleddes med en rad av årsredovisningar för sådant som kommunalförbundet Fjärde Storstadsregionen och kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland. Ingen begärde ordet. Även punkten "Ändrad avgift för transport av avlidna" beslutades utan debatt.

Fullmäktigemötet kom istället att präglas av bostads- och byggfrågor. Här rullar det på skulle man kunna säga.

På mötet tog den Inre hamnens förnyelse ytterligare några steg framåt. Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) redogjorde för något som kallas "Exploateringskalkyl för Detaljplan för Kronomagasinet 1 med närområde inom Saltängen i Norrköping."

Nio olika byggherrar har valts ut för att gestalta stadens stora nya "skrytbygge" som Liljeblad påminde om är ord som somliga gärna använder för att beskriva Inre hamnen. Själv talade hon hellre om Inre hamnen som ett "A-läge" i Norrköping.

Moderaternas ålderman Gunnar Bredin uttryckte glädje och tillfredsställelse över att byggprojektet nu har nått ända fram till fullmäktige för beslut om investeringskostnaderna.

"För ungefär 25 år sedan stod jag här på fullmäktige i samma roll som Kikki Liljeblad har nu. Vi hade arbetat fram stora och konkreta planer som det inte blev något av. 90-talskrisen och en ny hamndirektör som inte ville släppa ifrån sig Inre hamnen satte stopp då. Nu blir det av. Jag vet inte om jag hinner uppleva det men jag är så glad idag", sa Gunnar Bredin och påminde om att områdets stadsplanering går tillbaka till Hertig Johan som på 1600-talet började med rutmönsterplanering av bland annat Saltängen.

Bengt Cete (MP) yrkade bifall till exploateringskalkylen. Han pekade dock på kalkylens framtunghet. De stora utgifterna kommer nu medan de stora intäkterna - framförallt markförsäljning - kommer långt senare. Kommunen utsätts kort sagt för ekonomiska risker under ganska så lång tid. En ekonomisk kris á la Gunnar Bredin kan sätta krokben ännu en gång. Även Nicklas Lundström (V) ställde sig bakom bygget i "A-läge" i hamnen. Han betonade dock att projektet är "klassegregerande" och att det framförallt behöver byggas "mer för fler".

Debatten om mer "billiga bostäder" fortsatte under punkten 16 då "Bostadsförsörjningen" i Norrköping diskuterades. Diskussionen ledde ingenstans. Ledamöterna rör sig i alltför olika verklighetsbilder för att debatten ska bli fruktsam.

"Talarlistan är tom. Tjoho", sa Louise Malmström.