Det är fredag morgon och det finns en doft av vår i luften. I kommunens växthus på Sylten är klimatet ännu mindre vintermässigt så att säga – här övervintrar de växter av mer tropiskt ursprung som är i kommunens ägo. På fredagen har ett antal personer samlats här bland kaktusar och palmliknande träd för tillkännagivandet om vem som till sommaren ska få pryda kaktusplanteringen i Carl Johans park.

Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande, är också medlem i den jury som utser vilken jubilar som får äran att vara motiv i katusplanteringen.

– Det är 14 föreningar och organisationer som ansökt i år så det har varit lite svårare att välja än vanligt. Enligt stadgarna ska det vara en förening som satt Norrköping på kartan och den förening vi valt har verkligen gjort detta. Det blir i år 100-årsjubilerande Norrköpings kappsimningsklubb som kommer att vara motivet för kaktusplanteringen i Carl Johans park, berättar Karin Jonsson.

Artikelbild

| Karin Johansson från Park och natur och Karin Jonsson (C) tillkännagav på fredagen att det är Norrköpings Kappsimningsklubb (NKK) som får pryda kaktusplanteringen. På bilden NKK:s ordförande Mattias Haag och före detta klubbchefen Åsa Gårdman.

På plats från den jubilerande klubben är före detta klubbchefen Åsa Gårdman (nu sponsrande sim-mamma enligt henne själv) och nuvarande ordförande Mattias Haag som är glada över utmärkelsen.

– Det är en jättestor ära och det kanske allra roligaste är att det blir uppmärksamhet här i närområdet, säger Åsa Gårdman som berättar lite om de gångna 100 åren.

– Vi började ju som en vattenpoloklubb men sedan blev det också simning: en storhetstid var på 1930 och 1940-talen då Björn Borg tog internationella medaljer och en annan var 1970 och 1980-talen.

Det senaste stora arrangemanget man anordnade var SM 2016 och man är en av de större arrangörerna i Sverige när det gäller större tävlingar. Nu får man alltså tillsammans med Park- och Natur på kommunen arbeta fram det motiv som ska synas under sommaren i Carl Johans park.

Artikelbild

| Karin Johansson på park- och natur är en av dem som har ansvar för kaktusplanteringen.

– Vi har ju vårt emblem så nu får vi tänka till om vi kan ta det gamla eller det nyare och vad som är möjligt, funderar Åsa Gårdman.

Park- och trädgårdsarbetaren Karin Johansson är en av de ansvariga för att översätta den bild som väljs till kaktusplanteringen.

Artikelbild

| Förra året gick det åt ungefär 25 000 växter för att skapa planteringen i Carl Johans park.

– Nu ska vi diskutera med NKK vad som är möjligt att göra och sedan gör vi en grundskiss som vi skickar till ett företag som printar ut denna i naturlig storlek, berättar Karin Johansson som förklarar att man sedan skär ut ur denna stora skiss och planerar för de olika sorters kaktusar som krävs.

– Vi sätter sedan ut kaktusarna i parken sex veckor innan invigningen – det är en lång process och mycket pilligt jobb.

Artikelbild

Hon har märkt att den här gamla traditionen (sedan 1926) uppskattas mycket bland Norrköpingsborna.

– Det är kul med all respons som man får från folk i parken när man arbetar med planteringen. Det märks att det här är något som väldigt många Norrköpingsbor känner mycket för, säger Karin Johansson som har en del att göra framöver i arbetet att tolka NKK:s emblem i kaktuskonst – dagen innan midsommar ska det hela invigas på plats i Carl Johans park.

Artikelbild

| Mattias Haag, NKK:s ordförande, berättade lite om klubbens historik i närvaro av Åsa Gårdman.

När den gäller den plantering som finns i Hörsalsparken kommer denna att delas av Fastighets AB LE Lundberg (75 år) och Norrköpings biodlarförening (100 år).