– Vi satsar mycket på att visa upp våra duktiga barn och ungdomar i Norrköping. Hela temat blev det. Vi har också ett plastfritt event, säger evenemangskoordinator Maria Olofsson och talar om hållbarhet och framtid.

Upplägget i stort är som vanligt ett traditionellt nationaldagsfirande, med Marcus Fyrberg som konferencier. På programmet står veteranfordon, ansiktsmålning, och familjeunderhållning med Marcus Fyrberg & Waow kids.

Idas sommarvisa, kaffe, saft och kakor i parken och Hemgårdens Folkdanslag är andra inslag under nationaldagsfirandet.

Norrköpings ungdomsmusikkår spelar, Stenbocks Caroliner skjuter salut, och det blir nationalsång och traditionell utdelning av svenska fanan.

Alva Turdén, Maja Dusén, Anna Kristensson och Vanna Mantefors från musikgymnasiet De Geer underhåller med sommarsånger.

Ett nytt grepp är att barn och ungdomar håller nationaldagstal under temat ”Tal till framtiden”, förutom det tal som kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S) håller till Norrköpingsborna.

Firandet avslutas med konsert med Norrköpings musikklasser tillsammans med elever från De Geer.

– Vi har fått till en bra blandning, så hela familjen, alla åldrar, ska kunna fira tillsammans, säger Maria Olofsson.

Även om dagen börjar med familjeunderhållning är det många äldre som kommer för att njuta av den och stannar hela dagen, säger hon.

– Det varierade programmet gör att folk trivs i parken. Jag tycker att det blir mer och mer folk varje år. Vi har bra med folk i Olaiparken. Det är kul.

På kvällen är det nationaldagskonsert i Rådhusets trapphall.