Det var på kvällen den 28 mars i år som polis och ambulans larmas till en bostad i Söderköping där en kvinna blivit allvarligt knivskuren.

– De har snittat upp ansiktet på en tjej och det är blod överallt. Skicka en ambulans, fort, sa den person som ringde SOS.

På onsdagen lämnade kammaråklagare Anna Hjort in en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt. Den 29-åriga kvinnan och den 40-årige mannen åtalas för försök till mord:

– De har tillsammans och i samförstånd försökt döda en kvinna genom att skära henne med kniv vilket orsakat bland annat allvarlig skärskada i ansiktet och på underliggande pulsådern och ansiktsnerv.

Om hon inte hade fått behandling hade hon skadorna varit livshotande.

– Gärningen har varit livsfarlig och orsakat bestående men och det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas, enligt åklagaren.

Den 21-åriga tjejen var chockad men talbar när polisen kom till Söderköping. Hon berättade att paret som knivskurit henne tidigare hade hotat henne och pojkvännen.

– De har sagt att vi är skyldiga dem 200 000 kronor och att vi hade två dagar på oss att betala.

Innan detta hot ska paret ha krävt att de ”baxade en cykel” till dem. I annat fall skulle ”de skära upp halsen på kvinnan”. De ska också ha hotat att skada anhöriga till den 21-åriga kvinnan om de inte gav dem en BMX-cykel.

Kvinnan och mannen åtalas också för försök till grov utpressning. De har, enligt åtalet, genom våld och hot försökt förmå samma 21-åriga tjej, som de försökt döda, samt hennes pojkvän att ge dem en BMX-cykel samt 200 000 kronor.

Strax efter den allvarliga knivskärningen den 28 mars anträffades paret som nu har åtalats misstänkta för försök till mord. Kvinnan hade en mattkniv i fickan. Och ytterligare en mattkniv hittades i en buske i närheten. De åtalade förnekar brott.

Kvinnan medger efter många polisförhör att det var hon som snittade kvinnan i ansiktet men det var en olyckshändelse.

– Det var inte meningen, jag bara råkade, har hon sagt i polisförhör.

Den 29-årige kvinnan säger att hon ska ha blivit slagen av den knivskurnas pojkvän året innan och som kompensation för detta ville de därför ha en BMX-cykel.