Monna Orraryd har tidigare varit med i "Kändisbarnvakten" i Barnkanalen. Under hösten såg vi henne i Markus Fyrberg-regisserade Spökmusikalen på Hemgården och just nu är hon, utöver sin medverkan i julkalendern i SVT, aktuell i "Sagojul" på Kolmårdens djurpark.

Under inspelningen av julkalendern i våras gjorde vi en intervju med Monna, som vi publicerar här igen:

En dag för någar veckor sedan när elvaåriga Monna Orraryd kom hem från skolan möttes hon av en papperspåse med ett av bagerierna i stans logga på, på köksbordet.

Artikelbild

| Monna Orraryd. En tjej vi kommer att få se mer av, var så säker!

– Jag frågade mamma varför vi har köpt bullar? Hon svarade att det var för att jag fått rollen! berättar Monna under en paus i inspelningen av årets julkalender ”Jakten på tidskristallen”.

– Jag har nog aldrig varit så glad! Det är det bästa som hänt mig. Jag hoppade runt och la mig på golvet! säger hon.

Tycker ni att ni sett Monna på tv förut kan det bero på att hon är med i årets säsong av ”Kändisbarnvakten” som sänds i Barnkanalen. Hon har även blivit intervjuad om det i Folkbladet och Monna, som har ett riktigt driv och vars högsta önskan är att bli skådespelare och kändis, hade redan då en roll på gång i årets julkalender. Men då var det väldigt hemligt förstås, med provspelningar och allt.

Inspelningen av julkalendern är nu alltså inne på sin första vecka och beräknas ta tre månader. Tillsammans med mamma Tanja bor Monna provisoriskt i olika lägenheter i huvudstaden under den tiden. Skolan har hon fått ta ledigt ifrån, men fröken på Hagaskolan, där Monna går i fyran, har lovat att skicka upp läxor. En guvernant, Evanna, är med barnen under inspelningarna, berättar Monna.

Artikelbild

| Julkalendern. Den håller Monna Orraryd på och spelar in just nu.

– Hon hjälper oss med läxorna, vaktar oss i pauserna och ser till att vi har det bra.

Monnas rollkaraktär heter Asrin, en tjej som är lite tuff och som inte tänker så mycket innan hon gör saker.

Artikelbild

| Vibrationer i luften. Den föreställningen var Monna (tv) med i, i Louis de Geer i höstas.

– Jag tycker jag passar henne. Hon är lite som jag! säger Monna.

Tillsammans med de två andra barnen, Lima och Max, ska hon rädda världen från att tiden stannar. Onda krafter har bestämt att stoppa tiden den 23 december så att det aldrig mer bli julafton.

– Vi måste ta oss till universums mitt med en tidskristall och en portal, berättar Monna och säger att det är en fantasy-julkalender med många specialeffekter:

– Vissa saker får vi låtsas att de är där. Det är lite speciellt!

Innan inspelningen drog igång fick Monna manuset; 369 sidor att läsa!

– Jag visste att det skulle vara manus, men inte att det skulle vara SÅ mycket! Det var väldigt mycket information! Men jag behöver ju inte kunna allt hela tiden, utan vi får scenerna för nästa dag på kvällen, så då får man åka hem och öva, berättar hon.

Monna tycker det är spännande att vara en del av inspelningen:

– Jag har tänkt att det skulle vara jättemycket med att ta om scener och så, och det är det. Men det är jätteroligt! Först säger de att "nu ska vi köra den här scenen" och så berättar regissören hur det ska gå till och så fixas kamerorna iordning. Sedan repeterar vi och sedan kör vi på riktigt..

Dreadlocksen har hon varit tvungen att kamma ur.

– De har klippt page på mig. Det var lite ovant först men jag gillar förändringar med mitt hår och jag känner mig fin. Jag tror jag ska ha den här frisyren nu!

Inspelningsdagarna är långa och klockan ringer tidigt.

– I går fick jag gå upp tio i sex och blev hämtad 6.40. Jag blir hämtad då, av guvernanten.

Maten de får under inspelningen är lite som skolmat, berättar Monna, "fast godare". Under helgerna kommer hon och mamma att åka hem till familjen i Norrköping.

– Jag saknar familjen och kompisarna och hunden!

Av skådespelarna som är med kände hon tidigare igen Sissela Benn, Fredde Granberg och Kodjo Akolor. De andra känner hon definitivt igen nu, och barnen har hon blivit jättebra kompis med:

– I pauserna äter vi kakor och skrattar ihjäl oss! Och så har jag tagit med mig två käpphästar som vi byggt upp en bana till här i studion, berättar Monna.

Läs mer om Monna: Kändisar vaktar Monna i tv.

Läs mer om Monna: Premiär för spökmusikalen.