När Folkbladet tittar in i skogsdungen på Sjötullsgatan hänger det tvätt på en tvättlina utanför ett tält gjort av smutsiga presenningar. Bredvid står ett par liter yoghurt och apelsinjuice på en gammal avdankad bokhylla.

I en pickup har en ugn murats upp med en skorsten som sticker upp i taket. På marken kryllar det av kläder, skor, verktyg, däck, leksaker och mängder med skräp och annat bråte. Två rostiga bilar har vällts och ligger på sidan.

Folkbladet skrev nyligen om att polisen gjorde tillslag i tältlägret efter en biljakt från hamnen vid tretiden på morgonen. En man åtalades misstänkt för häleri efter att ha haft verktyg för över 100 000 kronor i bilen.

Artikelbild

| Sopor, tält, omkullvälta bilar och all världens saker i en enda röra.

Läs mer: Hade bilen full av stulna verktyg.

När polisen kom till tältlägret satt en man ute och eldade.

Det luktar svagt av rök när Folkbladet är på plats denna förmiddag i november. Ingen människa syns till.

En person som jobbar på ett av företagen i närheten berättar att det var aktivitet i tältlägret mitt på dagen för ett par dagar sedan.

Artikelbild

| Från Sjötullsgatan häromdagen.

– Ibland tar vi en promenad förbi och då ser vi ju att det är folk där.

Det är Asklings bils som äger marken. Folkbladet har förgäves sökt de ansvariga för bilfirman i flera dagar.

Artikelbild

| En sjö av sopor har skapats.

En person som med jämna mellanrum har ärenden i området berättar att det även bor människor på andra sidan Sjötullsgatan, vid fastigheten som brann i somras.

– Förut såg jag en man och en kvinna komma ut från en husvagn där.

Artikelbild

| Här på Lantmännens mark sågs personer komma ut en morgon. Detta är vid den utbrunna fastigheten på andra sidan Sjötullsgatan sett från lägret.

Förutom husvagnen står här ett tiotal uttjänta bilar varav en limousin. I fler av fordonen är sätena fällda och fulla med bråte. Även här är det fullt med skrot och skräp av alla möjliga slag. Den här marken ägs av Lantmännen som meddelar att de inte störts av det här.

– Vi kommer att riva byggnaden som brann och då kommer väl de här försvinna med, säger Morgan Ideskog, förvaltare på Lantmännen fastigheter.

Therese Boman, tf chef för hälsoskydd på bygg- och miljökontoret, berättar att det finns ett ärende på kommunen som gäller den aktuella tomten.

– Det finns ett föreläggande om åtgärder mot Askling bil att ta bort avfallet som finns på tomten, säger hon.

Senast den 17 december ska de ha städat bort allt.

Det är miljö- och hälsoskyddsinspektör Lizette Eriksson som handlägger ärendet. Hon berättar att hon fört en dialog med Askling bil om uppspädandet av tomten.

– Det känns som att de är med på tåget och vill åtgärda det här.

Och om de inte gör det?

– Då får vi ta beslut om vite i januarinämnden. Men jag tror att de kommer att lösa det, säger hon.

Att ansvaret faller på markägaren i det här fallet, trots att de inte orsakat nedskräpningen, förklarar Lizette Eriksson så här:

– När man inte vet vem förorenaren är, blir det svårt att förelägga den som skräpat ned. Då blir det fastighetsägarens uppgift att undanröja.

Då de boende inte brutit sig in i någon bostad, är detta inte ett polisärende.

– Det här är mer en allmän öppen yta och då får fastighetsägaren ta hjälp av Kronofogden för att avhysa, säger Lizette Eriksson, som berättar att just detta skedde för ett par veckor sedan då flera av de som bodde där lämnade.

– Men det har återkommit folk.

Efter undanröjningen har Askling bil uppmanats av kommunen att göra det mindre attraktivt för personer att bosätta sig på platsen.

– Det finns till exempel vallar, som gör det lite skyddat, som de skulle kunna ta bort.

Hon menar att det är sorgligt att det ser ut som det gör – och att ansvaret faller på en markägare som inte gjort något fel.

– Det är ju inte deras fel, men det är de som får ta ansvaret att betala för att röja upp.