Krönika Tiden går onekligen. När man tänker bakåt förstår man. Kom att tänka på att det faktiskt är 60 år (!) sedan jag såg min första VM-final i fotboll: Brasilien-Sverige 5-2 på Råsunda i Stockholm.

På den tiden hade vi ingen TV-apparat på Vattugatan i Mjölby. Så pappa och jag knallade bort till Folkets hus, där pappa var medlem, och tittade på finalmatchen. Där satt vi runt 200 personer och tittade på en 21 tums TV-apparat, där faktiskt pappa hade varit med och sågat till möbeln TV:n stod i på Hultners snickeriverkstad i Mjölby.

Där, nio år, växte mitt intresse för fotboll så när jag fyllde tio började jag lira i Mjölby Södra och sedermera blev jag sportjournalist under 45 år (fortsätter än i dag även som pensionär!).

Nu är det alltså dags för ett ny VM. Det 21:a i ordningen och nu är det Ryssland som står som värdar. I morgon spelas öppningsmatchen då ryssarna möter Saudiarabien och där värdnationen naturligtvis är storfavoriter.

Totalt kommer det att spelas 64 matcher i och med VM-finalen den 15 juli. Alla matcher kommer att TV-sändas i Sverige, SvT och TV 4 delar broderligt på matcherna men det är ”storebror” som får visa två av Sveriges matcher och VM-finalen.

Här har ni lite fakta och tankar inför den stora fotbollsfesten:

Vem blir VM-kung? Finns egentligen bara tre namn i mina ögon, brassen Neymar, portugisen Ronaldo och argentinaren Leo Messi. Neymar får min röst, vet inte om ni såg hans mål mot Österrike på TV i söndags? Frågan är om den österrikiske backen hittat hem ännu? Världsklass var ordet.

Hur går det för Sverige? Tror att vi slipper 1-2, 1-2, 1-2 som Olle Nordin råkade ut för i Italien 1990. Dagens Sverige känns betydligt stabilare och min förhoppning är att vi grejar minst fyra poäng (seger mot Sydkorea, oavgjort mot Mexico och uddamålsförlust mot Tyskland) vilket kan räcka till en andraplats i gruppen bakom Tyskland. I händelse av en andraplats i gruppen stöter vi troligen på Brasilien i åttondelsfinal, känns som en snudd på omöjlig uppgift att klara.

Får Leo Messi sitt VM-guld? Jag har alltid beundrat Leo Messi . Förra gången, 2014, han var i VM-final blev det förlust mot Tyskland. Därför har inte Leo något VM-guld ännu, däremot har han fyra Champions League-titlar och har gjort 563 mål i FC Barcelona. Messi är 31 år nu vilket troligen betyder att det är sista chansen att vinna ett VM-guld.

Videogranskning? Ack ja, nu ska videogranskningen införas i VM. Minns att jag såg att hockeymatch från Linköping för ett par år sedan. Där tvistade man om ett mål skulle godkännas eller ej – i tio minuter! Det får naturligtvis inte ske under VM, det skulle vara förödande för sporten.

Flest VM-mål: Miroslav Klose, Tyskland, toppar på 16 mål före Ronaldo,Brasilien, på 15 och Gerd Müller, Tyskland 14. Ingen av herrarna lär dyka upp Ryssland som spelare.

Yngsta spelarna hittills i VM: Norman Whiteside, Nordirland, 17 år, en månad och tio dagar, 1982. Därefter följer Samuel Etoo, Kamerun, 17 år, tre månader och sju dagar (1998) samt Femi Opabunmi, Nigeria, 17 år, tre månader och nio dagar (2002).

Äldsta spelarna hittills i VM: Faryd Mondragon, Colombia, 43 år, tre dagar (2014). Därefter följer Roger Milla, Kamerun, 42 år, en månad och åtta dagar (1994) samt Pat Jennings, England, 41 år (1986).

Miljonvinst: Läste för en tid sedan om att Sveriges medverkan i fotbolls-VM ger klirr i kassan. Man är redan från start garanterade 85 miljoner kr och därefter plussas det på miljon efter miljon beroende på hur långt man går i turneringen.

Sveriges facit i VM: Tre medaljer har det blivit för Sverige under de 20 VM-turneringarna som spelats. Det började med brons 1950 i Brasilien, fortsatte med silver i hemma-VM 1958 och därefter fick vi vänta till 1994 innan det blev ett nytt brons. Sveriges medverkan i årets VM är vårt första på tolv år och totalt i maratontabellen ligger Sverige tia. Vi har deltagit i elva VM, vunnit 16 matcher, spelat oavgjort i 13 och förlorat 17. Målskillnaden är 74-69. Brasilien, enda nationen som varit med under alla 20 VM-turneringarna, toppar maratontabellen före Tyskland och Italien.

Italien saknas. En nation som verkligen saknas i årets VM är Italien som deltagit i 18 turneringar tidigare. Orsaken till att italienarna uteblir heter Sverige. För ni minns väl att Sverige vann den avgörande play off-matchen hemma med 1-0 (mål av Jakob Johansson) och sedan lyckades nå 0-0 i Milano efter en bragdinsats.

I övrigt känns det som om alla de stora nationerna är med. Må bästa nation vinna. Mitt eget tips blir för övrigt Argentina så Messi får höja VM-bucklan i luften!