Fredagen den 1 december är det premiär för den tredje upplagan av Norrköping Light Festival. Fram till den 7 januari finns möjligheten att se tretton ljusinstallationer och konstverk av lokala och internationella konstnärer.

När de fem sista nu presenterats är det ett som varit med tidigare – ”Circle of Life”, en lysande ring nära Stadsmuseet – och ett som funnits länge men som nu räknas in i festivalen: det belysta vattenfallet i Industrilandskapet.

Ett konstverk är skapat av ingenjören Jesper Bäckstedt i Norrköping, som nu alltså blivit en av ljuskonstnärerna i festivalen. Verket heter ”Star Spangled Water”, och har fått sitt namn av att det ser ut som att det ligger stjärnor utströdda under vattenytan.

Artikelbild

| "Melody Dots 21". Av den japanska konstnären Yoko Seyama.

De här oregelbundet blinkande ljusen kommer man att kunna se nära entrén till Stadsmuseet.

”15 000 and more” är ett verk från Amsterdam Light Festival”. Amsterdam är en stor cykelstad. Varje år fiskas 15 000 cyklar upp ur Amsterdams kanaler.

– Det symboliserar att det både i Amsterdam, men även här, återfinns en och annan cykel i vattnet, säger Mattias Persson, evenemangsansvarig vid Upplev Norrköping.

Ljusinstallationen med cyklarna kommer att synas vid Strömmen nära Campus Norrköping.

Artikelbild

| Lokalt verk. "Star Spangled Water" av Jesper Bäckstedt.

I ”Melody Dots 21” vid turbinhallen vid Visualiseringscenter C möts olika konstformer. Det är en skulptur som består av en halvcirkelformad skärm och en mobil av flerfärgade skivor som rör sig i vinden. Det är den japanska konstnären Yoko Seyama som skapat de dansande ljusfläckarna.