Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett problem världen över.

Maria Andersson är en av många som brinner för att få till en förändring.

Hon har under flera år arbetat med dessa frågor och samarbetat med UN Women nationell kommitté Sverige, som också kämpar för ett samhälle fritt från diskriminering och våld.

Artikelbild

| Omkring 500 motorcyklar väntas delta i kortegen.

När organisationen i fjol undrade om Maria var intresserad av att arrangera en mc-kortege i hemstaden Norrköping för att uppmärksamma dessa frågor blev svaret enkelt.

– Jag har jobbat mycket ute i landet och ute i världen men jag har aldrig gjort något stort i min egen stad. När jag nu fick möjlighet att lyfta Norrköping i något jag anser är så viktigt så sa jag självklart ja, säger hon.

Maria tog kontakt med Upplev Norrköping – som genast nappade.

I augusti i fjol startade hon en Facebook-grupp med nio mc-förare som hon kände.

När hon vaknade upp dagen efter hade hela 650 personer gått med i gruppen och nu är de uppe i 3 200.

– Alla de kommer inte vara med och åka men det här är något som blivit jätteviralt. Det blev mycket större än vad jag tänkt mig.

Kortegen kommer att gå på fredag, 25 maj, på Orange Day. Motorcyklister kommer att åka från Stockholm, Borlänge och Helsingborg till Linköping där de strålar samman för att sedan i gemensam trupp ta sig till Norrköping. De kommer att åka längs med Södra Promenaden. På kvällen blir det sedan festligheter och musik i Vasaparken för att hylla initiativet.

– Det är hundra mc-klubbar som går samman och kör och det är ganska unikt att man jobbar över gränserna så. Min förhoppning är att företag, organisationer och kommuner anammar detta och börjar samarbeta för att aktivt ta ställning i frågan.

Alla insamlade medel kommer att gå till "UN Trust Fund to End Violence against Women", som är en förtroendefond som arbetar för att stoppa våldet mot kvinnor.

Initiativet har fått stor spridning internationellt och uppmärksammats av bland annat UN Womens huvudkontor i New York.

Redan i augusti kommer en liknande kortege att köras i Norge och nästa år vill fler länder delta. Finland, Danmark, Holland, Tyskland, Mexiko, Kanada och USA är några av länderna som visat intresse.

– Om jag lyckas med det här så kan vi skapa världens största manifestation nästa år. Att det då är Norrköping som gått i bräschen för det är givetvis jätteroligt, säger Maria.