Den handlar om ett kors i marmor, som Ulf Svensson, skaparen av Kolmårdens djurpark, har beställt till det lilla kapellet Fågelö nära Mariestad.

Så spännvidden tidsmässigt mellan den äldsta och yngsta marmordelen i en kyrka är onekligen stor.

Men varför beställde Ulf Svensson ett marmorkors till det lilla kapellet?

Artikelbild

Ulf Svensson, till vänster, vid installationen av marmorkorset i kapellet.

– Jag är från Mariestad och många av mina släktingar är döpta och konfirmerade här och en del ligger även begravda vid Fågelö, som hör till Mariestads församling, säger Ulf Svensson. Därför fick jag idén att låta tillverka ett kors i grön marmor till altaret i kyrkan. Och numera har korset sin plats på altaret i det lilla kapellet.

Hur gick det till?

– Jag talade med Marmorbruksmuseet och Per-Åke Jonsson, som är en av medlemmarna, tillverkade korset, som jag sedan skänkte till församlingen och kapellet.

Du har ju starka band, minst sagt, till Kolmårdens djurpark. Men hur är din koppling till Marmorbruksmuseet?

Artikelbild

| Per-Åke Jonsson tillverkade det kors i grön marmor som numera står i ett kapell i Mariestad.

– Museet firar ju tioårsjubileum i år och jag var med och stöttade museet vid starten 2008. Först var det gamle marmorbruksveteranen Ivar ”Iffa” Svensson, som på ett positivt sätt tjatade på mig att hjälpa till att starta ett marmorbruksmuseum innan det var försent. Innan de kvarvarande byggnaderna skulle bli alltför dåliga, för att kunna rädda.

Vad blev din roll vid uppstarten av museet?

– Det fanns inga pengar i Krokeks hembygdsförening, för att starta museet och de kostnader som väntade. Men jag lyckades få fram 500 000 kronor från Sparbankens stiftelse Alfa, som blev en grundplåt till starten av museet och sedan dess har medlemmarna i museiföreningen jobbat på oerhört bra. Jag har hört att de har över 40 000 ideella arbetstimmar nedlagda på museiarbetet och det är ju en minst sagt imponerande insats.

– Dessutom minns jag att jag lyckades ordna en minst sagt ovanlig sponsring till museet vid uppstarten. Det var nämligen så att de behövde en hel del verktyg, när de skulle börja reparera de gamla byggnaderna och maskinerna och även det kostade en hel del pengar.

– Men då lyckades jag få en uppgörelse med företaget Jula, att om vi delade ut deras katalog till alla besökare till museet, så skulle museimedlemmarna i gengäld kunna plocka ut verktyg på varuhuset för en viss summa och den uppgörelsen medverkade också till att uppstarten av marmorbruksmuseet gick lite lättare rent ekonomiskt. Därefter har museigubbarna utför själva jobbet på museet på ett fantastiskt imponerande sätt.