Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många brandlarm på flyktingboenden

Utomhusbränderna i länet ökade med hela 70 procent. Dessutom stod flyktingboendena för en stor andel av räddningstjänstens utryckningar.

Ökat och minskat. Medan utomhusbränderna ökar rejält så har bostadsbränderna minskat vilket Ulf Lago, biträdande förbundsdirektör, tycker är mycket glädjande.

Ökat och minskat. Medan utomhusbränderna ökar rejält så har bostadsbränderna minskat vilket Ulf Lago, biträdande förbundsdirektör, tycker är mycket glädjande.

Foto: Viktor Westin

NORRKÖPING2017-01-13 10:00

Räddningstjänsten Östra Götaland ryckte ut över tio procent fler gånger 2016 jämfört med 2015. Totalt gjordes 5 132 utryckningar. Den procentuellt största ökningen av alla utryckningar står bränder utomhus för. De ökade med hela 70 procent jämfört med 2015, från 330 till 560.

Handlar det främst om bilbränder?

– Nej, bilbränderna som de flesta tros vara anlagda av olika orsaker har fördubblats till 140, säger Ulf Lago, biträdande förbundsdirektör.

– Det är väldigt sällan som en bil börjar brinna av sig själv.

Mellan fem och tio av dessa utryckningar behövde räddningstjänsten poliseskort.

– Det var under en tid då vi visste att det var oroligt.

I kategorin utomhusbränder ingår också bränder i skog och mark som tredubblades till 180 stycken under 2016. Ulf Lago framhåller att man även sett mönster på att fler skogs- och markbränder kan vara anlagda även om det är svårare att bevisa.

– Men framförallt beror ökningen på att vi hade en ovanligt lång och torr sommar. De små enkla slarven fick helt andra konsekvenser, säger Ulf Lago.

Bakom det ökande antalet utryckningar ligger flera olika faktorer, enligt Ulf Lago:

– Vi är en attraktiv del av landet som attraherar fler och fler människor och verksamheter. Det leder också till att olyckorna och utryckningar blir fler. Under 2016 hade vi dessutom under en kort tid en stor tillströmning av människor som var på flykt, något som ställde samhället inför nya och plötsliga utmaningar.

Vad har flyktingarna med era utryckningar att göra?

– Dels har vi tillsammans med många andra aktörer lagt ner mycket resurser på att få till en bra boendelösning för alla människor som kom hit under förra året. En del av alla onödiga utryckningar har handlat om automatlarm från dessa boenden. Vi hade till exempel 200 fler automatlarm 2016 än 2015 som kan förklaras med dessa nya anläggningar.

Och vad handlar de här larmen om?

– Man har lagat mat på fel sätt, rökt på rummen och lite annat.

I samband med den stora flyktingströmmen la räddningstjänsten ner ett jätteomfattande arbete på att informera de nyanlända om hur man skyddar sig mot brand.

– Hade vi inte gjort det här hade det garanterat blivit ännu fler utryckningar, säger Ulf Lago.

Bakom det ökade antalet utryckningar ligger även en ökad efterfrågan på räddningstjänstens kunskap och resurser.

– Vi larmas idag också ut till fler typer av händelser än tidigare.

Men det finns också olyckstyper som har en positiv trend:

– Bränder i byggnader ligger på samma nivå som tidigare, men antalet bostadsbränder har minskat med nästan tio procent. Det är färre bränder som orsakats av glömd spis och rökning, vilket är glädjande och helt i linje med vad vi jobbar med, säger Ulf Lago.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om