krönika Okey, vi är bara inne i andra halvan av januari. Men nog börjar det pirra lite i fotbollstarmen, bara två och en halv månad kvar till den allsvenska starten exempelvis och knappt ett halvår till VM i Ryssland med Sverige som ett av 32 lag.

2018 ser ut att bli ett fotbollsår av hög kvalité. Vi har ju knappt hunnit lägga 2017 bakom oss där Östersunds FK förgyllde tillvaron ända in i december genom att ta sig till slutspelet i Euro League.

Redan den 15 februari får Östersund visa vad man har att komma med i den absolut högsta europeiska fotbollsklassen. På andra sidan står nämligen storklubben Arsenal i ett första möte. Ett Arsenal som visserligen inte håller mästarklass i England, men som har så mycket internationell erfarenhet att Ken Sema och grabbarna i Östersund kommer få högprestera om man ta sig vidare. Tror inte ens London-grabbarna skräms av snö och tio minus i Östersund, engelska fotbollsspelare än mer vana än svenskar att spela i tufft väder då man inte gör uppehåll under vinterhalvåret som vi.

Efter framgångarna i fjol trodde jag Östersund skulle bli sönderköpta när transferfönstret öppnade, men hittills är det bara två spelare, Gabriel Somi (New England Revolution) och Fouad Bachirou (Malmö FF) som lämnat. På inköpssidan är det väl knappast något som höjer klubbens status utan snarare breddar truppen. Dino Islamovic (Trelleborgs FF), Andrew Mills (IFK Östersund), Andreas Andersson (Gefle), Noah Sonko Sundberg (AIK) och förre Norrköpingstalangen Tesfaldet Tekie (KAA Gent) har tillkommit.

Jämför vi då med vad exempelvis IFK Norrköping håvat in under vintern så känns de spelarna som flera klasser bättre. Isak Pettersson (Halmstad BK), Lars Krogh Gerson (GIF Sundsvall), Jordan Larsson (NEC), Simon Thern (SC Heerenveen), Ian Smith (Santos de Guapiles, Costa Rica) och Hampus Lönn (Assyriska IF) ska förstärka en redan bra IFK-trupp.

Jag vill inte ta ordet guld i min mun, men visst ser det lovande ut. En placering bland de fyra främsta (och medalj) är nästan ett måste med den här truppen, men om det sedan räcker ända fram låter jag vara osagt.

Tror dock inte Malmö FF står överst i år om man inte plockar fram några ess ur rockärmen nu mot slutet av transferperioden. Förre Norrköpingsspelaren Arnor Ingvi Traustason (Rapid Wien), Sören Rieks (IFK Göteborg), Egzon Binaku (Häcken), Fouad Bachirou (Östersund) och Erik Larsson (GIF Sundsvall) är de spelare som kommit till. Men de får svårt att ersätta Anton Tinnerholm och Jo Inge Berget (båda New York City FC) samt Anders Christiansen (KAA Gent), alla tre nyckelspelare i fjolårets guldlag. MFF har släppt ytterligare några av sina guldspelare från i fjol då kontrakten gått ut.

Utmanarna om guldet står dock på rad. AIK exempelvis siktar alltid högt och nyförvärvet Robert Lundström (Vålerenga) säger exempelvis till Fotbollskanalen.se efter första träningsmatchen (seger mot IK Frej med 1-0):

- Spelar man i AIK måste man tro att guldchansen finns…

Stefan Silva (Palermo), Joel Ekstand (klubblös), Budimir Janosevic (Brommapojkarna) och Enoch Kofi Adu (Akhirarspor) är andra nya i AIK som dock tappat spelmotorn Stefan Ishizaki till Elfsborg.

Elfsborg ja, ett annat lag som det talas en del om. Enligt norska Odds tränare Dag-Eilev Fagermo satt man i helgen och väntade på att förre Åtvidabergs-spelaren Viktor Prodell skulle dyka upp i Norge och skriva på. Allt var klart med både Viktor och Elfborg enligt Fagermo. I stället pangade Elfsborgs-forwarden in 1-1-målet i träningsmatchen mot Sarpsborg!

IFK Göteborg är ett lag som alltid vill vara med i gulddiskussionen. Klubben har gjort en total make over då man tagit in Poya Asbaghi som ny tränare. Kritiken efter första träningsmatchen (1-3 mot Ålborg) var dock inte nådig. Nyförvärven André Calisir (J-Södra), Carl Starfelt (Brommpojkarna) och Viktor Wernersson (Vejby IF) fanns med på planen. Däremot inte Vajebfah Sakor (Juventus) och Amin Affane(AIK). ”Blåvitt” har dock tunga förluster i John Alvbåge (AC Omonia, Cypern), Sören Rieks (Malmö FF) och Marin Smedberg-Dalence (Club Bolivar).

Slutligen har vi Djurgården som dock får svårt att ersätta förluster som Kim Källström (slutar) och Magnus Eriksson (San José, USA). Jonathan Ring (Kalmar FF), Dzenis Kozica (J-Södra), Johan Andersson (Sirius) och Hampus Finndell (FC Groningen) är de hittills nya som skrivit på.

Nej, 2018 kan bli IFK Norrköpings år precis som 2015. Det gäller bara att bollarna rullar på rätt sida stolparna och att nyckelspelarna får vara friska. Då kan det komma att firas på Östgötaporten i höst igen…