M uppmanar S att lägga bättre förslag

M uppmanar S att antingen acceptera deras motbud eller ta fram bättre förslag till effektiviseringar inom äldreomsorgen.

Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Annica Hesser

Äldreomsorg2019-10-17 09:18

Tillsammans med V och SD var M ett av partierna som vägrade ställa sig bakom förslaget om en neddragning på Timmermannen när ledamöterna i vård- och omsorgsnämnden hade möte i onsdags. Och eftersom att Kvartetten saknar majoritet, och därmed är beroende av stöd från något av oppositionspartierna, valde man att återremittera flera förslag.

– Vi inser att nämndens ekonomiska läge kräver tuffa politiska beslut den närmaste tiden. Vi är dock inte beredda att ställa oss bakom en neddragning på Timmermannen eftersom det fortfarande finns äldre som står i kö för en plats, och vi ser nu dessutom att efterfrågan på Säbo-platser ökar, säger Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i nämnden. 

Hon berättar att Moderaterna inte tänker hjälpa Kvartetten att få igenom enstaka besparingar, som exempelvis minskad bemanning inom demensboenden som var ett annat av förslagen som låg på bordet i onsdags.

– Ett sådant omfattande sparbeting som nämnden har, totalt närmare 150 miljoner kronor, kräver att vi har en samsyn på helheten. Jag kan tänka mig att stödja vissa av Kvartettens förslag men det kräver att Kvartetten måste stödja våra förslag kring till exempel effektiviseringar i hemtjänsten, genom att möjliggöra för fler privata aktörer att etablera sig och på så sätt sänka kostnaden och bibehålla kvalitén. Nämnden måste vara långsiktig i sina beslut och då krävs ett helhetsgrepp, inte enstaka beslut.

På frågan om hur nämnden ska kunna klara sin ekonomi om inte Moderaterna stödjer Kvartetten i deras förslag svarar Anna Sotkasiira Wik:

– Olle Vikmång (S) är ordförande för nämnden och det har hans ansvar att säkerställa att nämnden kan fatta de beslut som krävs för en budget i balans både 2020 och framåt. Socialdemokraterna får antingen acceptera vårt motbud om helheten, eller så får de ta fram andra, bättre förslag till effektiviseringar så får jag titta på dem och göra en ny bedömning.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!