Hon går på Gitarrens förskola i Klockaretorpet och är tillsammans med 1 400 barn i kommunen miljöspanare i miljönätverket "Myggnätet". Under flera år har man arbetat med olika teman, som vatten och vad man får och inte får kasta i toaletten. Den här gången har man hållit utkik efter platsleksaker och pratat om märkning.

– Det finns märkningar får dåliga plastsaker och mindre dåliga. För några bra plastleksaker finns inte, säger projektledaren Sara Westling och utvecklar:

– Plast är hårt i sin natur. Så fort den är mjuk har kemikalier tillsatts, som är hormonförstörande. Värst är de som är klibbiga och luktar.

Artikelbild

| Uppvisning! Malin Rothman från Norrköpings Ungdomscirkus lyfts i ett av alla nummer cirkusen bjöd på!

Plasten fick sitt genombrott på mitten av 1900-talet och finns i många leksaker. Barnen har fått inventera sina förskoleavdelningar och bland annat fundera på andra material som leksaker kan skapas i. Under gårdagen ställde de ut sina funderingar i Mässhallarna. Barn på Silverdansens förskola hade funderingar på robotar gjorda av metall, Pokemondräkter av tyg och trätallrikar. Lekar man skulle kunna göra utan plast gavs det också förslag på: hoppa hage, leka affär med blod (!) och stenar och gå till skogen och plocka bär.

Anna Lotinja är förskollärare på Gitarrens förskola och ser en klar medvetenhet om plasten hos barnen.

– Absolut! De har ritat maskiner som återvinner plast. Och när vi är ute påminner de varandra om att plocka upp skräpet. Fast nu behöver de nästan inte påminna varandra om det längre.

På förskolan jobbar man med att byta ut plastleksakerna.

Artikelbild

| En vattenpistol. En variant för både vatten saft,skapade Andreas i potatisstärkelse.

– Vi gör det successivt, det är ju en kostnadsfråga också. Men det finns ju mycket träleksaker. Och så jobbar barnen mycket med egentillverkade leksaker i kartong och förpackningar som bakpulverburkar, säger Anna Lotinja.

Hennes förskolebarn håller som bäst på att skapa olika figurer i färgglad potatisstärkelse när Folkbladet tittar in. Linnéa har gjort en orm och två blommor. Och så var det det där med luften. Hon utvecklar:

Artikelbild

| Tungan rätt i mun. Killarna från Norrköpings Ungdomscirkus jonglerade tillsammans.

– Jag gillar att göra experiment. Man kan blåsa upp ballonger och ställa en kartong på. Sedan ställde sig Jonatan på kartongen.

Oj, smällde ballongerna då?

– Nej, för luft är jättestarkt!

Det hela avslutades med att ungdomar från Norrköpings ungdomscirkus hade uppvisning för barnen, som tack för att de spanat så bra.