Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärarbrist ledde till slarv

Den kvinna som lyftes bort som mentor efter att föräldrar slagit larm har bara en termin kvar på lärarutbildningen.

Campus. I Industrilandskapet drivs numer Campus Norrköpings lärarutbildning.

Campus. I Industrilandskapet drivs numer Campus Norrköpings lärarutbildning.

Foto: Peter Holgersson

NORRKÖPING2016-08-22 16:30

Det var efter att föräldrar uppmärksammat olämpliga inlägg på den tänkta lärarmentorns sociala nätverk som man slog larm till skolledningen. Det visade sig att ledningen varit glad över att hitta någon som bara hade en termin kvar till lärarexamen och missade därför att ta referenser och kontrollera utbildningsstatus. Det kan finnas olika skäl till varför hon ännu inte slutfört sin utbildning.

– Jag känner inte till studenten och har inte heller haft liknande ärenden på grundlärarprogrammet, men hon kan ha blivit utspärrad och då kommer hon inte in på sista terminen, säger Monica Sandlund, ansvarig för lärarutbildningen förskoleklass till och med årskurs 6, vid lärarutbildningen på Linköpings universitet.

Läs mer:Föräldrar chockades

Mitt i utbildningen från termin 5 sker den första kontrollen där en första utspärrning kan bli aktuell, om studenten inte genomfört utbildningen och blivit godkänd så långt på tidigare kurser i den verksamhetsförlagda delen, där den social och didaktiska förmågan bedöms.

– Har man bara en termin kvar så kan det naturligtvis vara så att man är studietrött och vill jobba ett tag, men det kan också vara så att man inte blivit godkänd på den verksamhetsförlagda utbildningen, (praktiken), eller på teoretiska delar som utgör förkunskapskrav inför vidarestudier, säger Monica Sandlund.

Ämneslärarprogrammet har liknande regler om begränsande antal tentamenstillfällen för praktiken och även inför fortsatta studier med teorikurser.

– Den teoretiska biten kan ju ha fungerat. Jag känner inte till just det här fallet men jag vet att det förekommit att studenten inte förstått vad det sociala innebär. Det är under praktiken man riskerar att inte få godkänt på den sociala lärarförmågan, säger Monica Sandlund.

Läs mer:Homodebatt stoppade lärare

Monica Sandlund förstår att det kan vara lockande för den som hittat en nästan färdig lärare att anställa snabbt i dagens lärarbrist, men att inte ta referenser och kontrollera varför en blivande lärare inte slutfört sin utbildning är riktigt undermåligt.

– Man kan lätt höra sig för där studenten läser för att få veta om den man tänker anställa är underkänd i någon del, då kanske man upptäcker att det är flera områden där studenten blivit underkänd och man får även reda på om studenten blivit utspärrad.

– Jag förstår att det kan vara lockande att anställa någon som ”bara” har en termin kvar, men det ”bara” kan vara det viktigaste och visa på att personen aldrig kommer att få ut sin examen, säger Monica Sandlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om