Flera vittnen ringde på fredagskvällen 28 juni till polisen om att en lastbil som körde söderut på E4:an vinglade fram och tillbaka på vägen.

– Han vinglade konstant och var flera gången nära att köra av vägen, berättade ett vittne. Det var ett under att han inte körde av vägen helt.

Vittnet som larmade polisen uppmanades att följa efter lastbilen till dess att polisen kom ikapp vilket patrullen gjorde vid första avfarten till Norsholm.

– Känns bra att polisen stoppade honom, han hade ju kunnat köra ihjäl någon, fortsatte vittnet.

Lastbilschauffören från Estland hade, enligt egen utsago, kört i 1,5 timme, från färjan i Stockholm innan han stannade i Norsholm.

Han blåste positivt i polisens mätinstrument och fick därför följa med in till polisstationen för blodprov. Han hade två promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.

Föraren erkände grovt rattfylleri.

– Jag drack en öl och kanske lite whiskey, har han sagt i polisförhör.

I lastbilen hittades en halv flaska whiskey samt en plastpåse med tomma ölburkar.

Den 52-årige lastbilsföraren greps, anhölls och på måndagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för grovt rattfylleri. Han åtalades samtidigt för det grova brottet.

Fotnot: Enligt Systembolaget är det svårt för en normalkonsument att komma upp i 1,5 promille. Vanligtvis slutar den som försöker supa sig full vid cirka 1 promille.