Östergötlands arkivförbund kommer under Kulturnatten att uppmärksamma 100-årsdagen av Getå-olyckan, den svåraste tågolycka som Sverige drabbats av till dags dato. Den där kvällen den första oktober 1918 ledde en rasad banvall till att åtminstone 42 människor miste sina liv – många i själva raset men några även i den påföljande branden eftersom de satt fastklämda i vagnarna.

Den här 100-årsdagen uppmärksammas naturligtvis på olika sätt här i kommunen där olyckan skedde (Getå ligger i Krokeks socken). Inte minst av Järnvägsmuseet som i samband med Kulturnatten kommer att köra ett antal turer med det legendariska ångloket F1200 som drog tåget i Getåolyckan med avgångar från Linköping och sedan flera avgångar från Norrköping till Kimstad.

På söndagen kommer man att kunna besöka personal från Järnvägsmuseet på Norrköpings central och på söndagskvällen, vid 18, äger dessutom en minnesgudstjänst rum i Matteus kyrka som föregås av kransnedläggning klockan 17:15 vid gravstenen för olyckans offer på Norra kyrkogården.

Artikelbild

| Nu är det 100 år sedan den tragiska händelsen i Getå.

Men det kommer även att arrangeras en utställning om olyckan på Östergötlands arkiv under Kulturnatten och dessutom kommer Maria Loorents Peterson från Kvillinge föreningsarkiv att hålla en föreläsning om tragedin. Hon har under en tid samlat in material som hon nu ställer ut (för närvarande i Åby bibliotek) och har dessutom sammanställt en skrift om olyckan.

– Jag har fått in en hel del material från snälla personer som mejlat, berättar Maria Loorents Peterson som tillägger att en hel del delgivit vittnesmål från släktingar som hade minnen av händelsen.

Föreläsningen under Kulturnatten kommer att hållas vid 14.

– Det blir ett dramatiserat föredrag som utgår från en sann historia: jag ska gå in i rollen som en kvinna som var med på tåget, upplyser Maria Loorents Peterson.

– Det handlar om en kvinna som hade änglavakt, hon fick bara en skråma och en reva på kjolen. Hur man klarade sig berodde ju väldigt mycket på i vilken vagn man satt när olyckan inträffade.

Hur stort upplever du att intresset är för den här händelsen som nu fyller hundra år?

– Det är väldigt stort och har uppmärksammats mycket – inte minst av Järnvägsmuseet som kommer att köra turer under Kulturnatten men också på själva 100-årsdagen, säger Maria Loorents Peterson som själv ska åka med den 1 oktober.