Den 87-åriga damen gick med sin rollator över ett obevakat övergångsställe på Stockholmsvägen vid Marielund när en bil kom i hög hastighet och körde på henne, 17 maj förra året. Hon fördes till sjukhus med smärta i bröstet och en fraktur på armen. Hon försämrades av skadorna och avled den 25 maj.

Två dagar efter olyckan tog polisen 26-åringens körkort eftersom han var misstänkt för drograttfylleri, då narkotika hittats i blodet, samt grov vårdslöshet i trafik. Ärendet lämnades över till Transportstyrelsen – som efter en månad upphävde polisens beslut och skickade tillbaka körkortet till föraren.

I juni förra året skrev Transportstyrelsen till 26-åringen:

– Det finns skäl att vänta med att återkalla körkortet tills vi har fått ytterligare information alternativt att det finns en dom som vunnit laga kraft eller annat slutligt beslut i ditt fall.

26-åringen har efter detta kunnat köra bil som vanligt i över ett år. Den 29 juni i år kom domen. Han dömdes för vållande till annans död, vårdslöshet i trafik samt brukande av falsk urkund.

Han friades dock för ringa narkotikabrott vilket han var åtalad för eftersom han hade narkotika i blodet.

26-åringen hävdade att en läkare utomlands skrivit ut narkotikaklassad medicin på grund av att han hade ryggproblem. Detta har, enligt tingsrätten, inte gått att motbevisa varför han frias för narkotikabrott.

Efter olyckan förfalskade 26-åringen ett läkarintyg, i syfte att undkomma straffet för narkotikabrott. Detta gick att bevisa att intyget är falskt.

Förutom grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död så döms 26-åringen även för brukande av falsk urkund.

Det är inte första gången 26-åringen gjort sig skyldig till trafikbrott. Han förekommer, enligt domen, i belastningsregistret under fem avsnitt som ”i huvudsak avser trafikförseelser”.

Påföljden denna gång blev villkorlig dom och 50 dagsböter á 150 kronor.

Enligt Transportstyrelsen ska man nu, när domen vunnit laga kraft göra en ny bedömning om 26-åringen ska få behålla sitt körkort eller om det ska omhändertas.