Nu hoppas han att en sådan ska bli verklighet på Strömsholmen.
Mikael Ståhl, som bor utanför Norrköping, har nyligen sålt Ståhl Fastigheter, men behållit vissa tidigare verksamheter under namnet Ståhl Invest. Han har också ett fastighetsbolag, Kretia, tillsammans med sina systrar.
– Vi har startat på ny kula, säger han när han tar emot i det ljusa kontor han och medarbetarna just flyttat in i, i Knäppingsborgskvarteret.
Kontoret är inrett med designmöbler och modern konst.
– Design och konst är mitt största intresse, säger Mikael Ståhl.
Varför vill du bygga en konsthall på Strömsholmen?
– Konsthallen har varit en dröm länge. Jag har samlat konst sedan 1982. Jag har massor av konstverk som är värda att titta på, säger Mikael Ståhl.
Han vill visa samlingen, få folk att upptäcka den moderna, spännande samtida konsten, på ett lättillgängligt sätt. Det ska vara gratis för alla att gå in.
Hans konstsamling omfattar 200 verk. 2012 visades en del av hans samling på Konstmuseet.
– Jag har haft tanken att det här är konstverk som jag köper för en blivande konsthall, så att få vara med och få göra det här förslaget känns väldigt spännande.
Tanken är att rotera konstsamlingen och hela tiden byta ut det som visas, och att bjuda in nya nordiska konstnärer.
Fyra-fem större verk utomhus skulle utgöra en skulpturpark på ön.
En lokal mot väster ska hyras ut till en restaurang, med fönster mot solnedgången.
Det finns likheter med det förslag Henry Ståhl Fastigheter hade 2007, med en restaurang på Strömsholmen, något som aldrig blev av i skakiga ekonomiska omvärldstider. Men konsthallsförslaget vässas formmässigt. Det ska vara något häftigt, tufft och modernt, som sticker ut.
Mikael Ståhl och hans systrar har tidigare donerat en Ernst Billgren-skulptur till stan, till minne av föräldrarna Henry och Ella Ståhl.
Konsthallen ska inte vara något slags minnesmärke över honom själv, betonar Mikael Ståhl.
– Absolut inte. Det är inte min stil.
Om inte hans förslag om konsthall på Strömsholmen går igenom så blir det någon annanstans i staden, säger han. Tiden är rätt. Han gillar Norrköpings ruffiga samtidskänsla, en blandning av Industrilandskapet och modernt, och vill att konsthallen ska vara en del av det.