Strax före klockan 20 på tisdagskvällen ringde en person till polisen och berättade at stämningen var hotfull.

– Det är ungefär 25 personer som är högljudda och rör sig mellan Navestadsskolan och Silverdansen.

En kvart senare anlände tre polispatruller till området för att ta reda på vad som hänt. Något senare beordrades ytterligare tre polispatruller till området. Enligt polisens presstalesperson var personerna unga och aggressiva.

Några minuter efter 20.00 omhändertogs en person för att hen störde den allmänna ordningen och strax före 21 avlägsnades en 15-årig pojke från platsen och överlämnades till vårdnadshavare.

Vid 00.30-tiden larmades räddningstjänst och polis till en brand i Guldringen. Polisen fick säkra upp för att räddningstjänsten skulle kunna släcka, samtidigt när räddningstjänsten höll på att släcka attackerades polisen av stenkastare. Det ska ha rört sig om 7-8 personer som ska ha varit med om stenkastningen.

– Kollegorna gick då framåt så pass att gänget skingrade sig och pep iväg i olika riktningar. Därefter gick vi tillbaka och såg till att eskortera ut räddningstjänstens personal när de hade släckt av branden, sade Torbjörn Lindqvist, länsvakthavande polisbefäl under natten.

Enligt räddningstjänsten blev en bil totalt utbränd och två andra fordon värmeskadades. Ingen av polismännen skadades i samband med stenkastningen.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand, och eventuellt en anmälan om försök till våld mot tjänsteman. Om det rör sig om samma personer som var inblandade i oroligheterna och som senare tände eld på bilarna, som var kommunens, vet inte polisen.

– Inga poliser har träffats och inga andra personer har heller skadats fysiskt, säger Thomas Agnevik.

Flera av de bilar som eldhärjades var kommunens bilar.

– Det ska röra sig om två eller tre bilar som vård- och omsorgskontoret har, säger Richard Tjernström, säkerhetschef på Norrköpings kommun.

Han har inte uppfattningen att bränderna ska ha startat i kommunens bilar.

– De ska ha värmeskadats av att ha stått i närheten.

Så det finns inget hot mot kommunens anställda på plats?

– Nej det finns inget hot, absolut inte, säger Richard Tjernström.