Kommunen tvingas förändra öppenvården

Socialkontoret i Norrköping får inte längre ha så kallade öppna ingångar, lägre tröskel för snabbare hjälp, inom missbruksvården.

Yvonne Thilander, socialdirektör, Norrköpings kommun.

Yvonne Thilander, socialdirektör, Norrköpings kommun.

Foto: Fotofabriken

Norrköpings kommun2019-09-19 17:00

Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) föreläggande om att förändra och begränsa öppna ingångar inom missbruksvården har nu vunnit laga kraft.

Socialkontoret i Norrköping har under flera år varit kritiska till IVOs inställning och överklagat beslutet i flera instanser. 

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen fastställt att inte ge Norrköpings kommun prövningstillstånd och IVOs beslut står därmed fast.

– Vi har arbetat hårt för att behålla möjligheten med öppna ingångar. Ett sätt som gjort att tröskeln för människor att söka hjälp hos oss varit lägre. Men nu har vi kommit till vägs ände och vi rättar oss så klart efter IVOs beslut, säger Yvonne Thilander, socialdirektör.

Öppna ingångar innebär att människor som riskerar att hamna i missbruk kan få hjälp utan ett biståndsbeslut. Något som gör vården mer tillgänglig, menar Thilander som är stolt över missbruksvården och nytänkandet i Norrköping.

Men IVO anser att det blir rättsosäkert utan utredning och biståndsbeslut, att den enskilde inte kan överklaga och att det har betydelse för möjligheten att få de insatser man har rätt till. Det krockar med socialtjänstlagen.

IVOs beslut innebär nu en omställning i öppenvården.
– Vi har fått förlängd tid för att göra det och ska ha ställt om i december och i januari ska vi rapportera till IVO vilka förändringar som genomförts. Om vi inte gör detta så riskerar vi att få betala vite, säger Henrik Walgeborg, stadsjurist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!