Det meddelar Norrköpings kommun på sin hemsida. Tolv hektar, 120 000 kvadratmeter, gräs från parker och gräsmattor kommer att slås och packas i balar och ges bort till behövande djur.

– Det här känns väldigt positivt. Gräset hade vi slagit ändå men det är bra att det kan komma till användning, säger Johan Lewander, landskapsingenjör.

Den långa torkan slår hårt mot lantbrukare som håller djur och många har svårt att få tillräckligt med foder till sina djur. Tidigare har Söderköpings kommun meddelat att de lånar ut grönytor till behövande lantbrukare. Bland annat har fältet bakom friluftsbadet fått slås av.

Artikelbild

Givmildheten sköljer över hela Sverige. Västerås har upplåtit mark att slå gräs på till lantbrukare. I Enköping och Tierp har man tittat över möjligheten att låta lantbrukare slå gräs på kommunens marker. Örebro kommun erbjuder lantbrukare att hämta gräs och använda som foder till sina djur. Där efterfrågar man även gräs från markägare, för att ge bort till behövande djur. I Helsingborg, Båstad, Svalöv, Sjöbo, Hässleholm och Staffanstorp sker samma saker.

I slutet av förra veckan skrev Folkbladet om riksdagsledamoten Staffan Danielsson (S) som besökte två gårdar utanför Söderköping och Norrköping, för att ta reda på vad de behöver. Han efterlyste en nationell krisgrupp och skulle interpellera till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om allvaret i situationen.