"Klart det här är ett misslyckande"

Dödsskjutningarna på Slottsgatan skakar Norrköping. Nu höjs flera röster för att få ett stopp på det dödliga våldet. "Statens primära uppgift är att skydda medborgarna. Det är klart att det här är ett misslyckande", säger Roger Eklund-Åkesson (M).

Den grova brottsligheten visade återigen upp sig i Norrköping natten till torsdag när två män sköts till döds på Slottsgatan.

Den grova brottsligheten visade återigen upp sig i Norrköping natten till torsdag när två män sköts till döds på Slottsgatan.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Norrköpings kommun2019-12-05 14:00

Avspärrningar, polisbilar och krossade rutor.

Det var vad Norrköpingsborna möttes av när de passade Slottsgatan under torsdagen.

Dödsskjutningarna kostade två personer livet och det är en händelse som skakar hela staden.

– Det tar väldigt lång tid att bygga upp tryggheten men den raseras på en sekund. Det finns antydningar att det här kan vara en uppgörelse bland kriminella, men oavsett bakgrund så finns det barn, föräldrar och anhöriga som drabbas av våldet, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Hur ser du på läget i Norrköping?

– En dag då vi haft två mord så kan man inte ha en annan känsla än stor oro och det är klart att det är svårt att prata om långsiktiga trender då. Samtidigt ser vi att det görs väldigt mycket. Kommunen har en nära kontakt med polisen och vi har en positiv utveckling i våra utsatta områden och det gäller att fortsätta det arbetet. Men i dag är det, det brutala våldet som överskuggar allt annat.

Roger Eklund-Åkesson (M) sitter med i Brottsförebyggande rådet i Norrköping och han ser dödsskjutningarna som ett stort misslyckande från samhällets sida.

– Vi ska erbjuda trygga miljöer och det har vi inte för tillfället. Det är dödsskjutningar på öppen gata. Jag bor i närheten och har barn som bara några timmar efter det här skulle ta sig till skolan via resecentrum. Det är klart att de känner en olust när de ser avspärrningar och polis och att något hänt, säger han.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) är inne på samma spår. Hon menar att myndigheterna tappat kontrollen.

– Jag är trött på att höra att dessa skjutningar inte drabbar tredje person utan att det bara rör sig om gängkriminella. Det här dödliga våldet påverkar alla och jag vill inte att Norrköping ska vara en stad där detta blir en normal vardag, säger Jarl i ett pressmeddelande. 

De båda vill nu se att något görs, både på lokal och nationell nivå, för att komma åt det grova våldet.

– Vi måste stoppa införseln av både narkotika och vapen. Vi måste ha pejl på vilka nätverk som finns och störa dem tidigt, säger Roger.

– Jag anklagar givetvis ingen för nattens dödskjutningar men vore jag kommunstyrelsens ordförande skulle jag redan påbörjat en mobilisering i kommunens regi mot detta växande samhällsproblem, säger Jarl.

"En dag då vi haft två mord så kan man inte ha en annan känsla än stor oro", Lars Stjernkvist (S) om läget i Norrköping.
"En dag då vi haft två mord så kan man inte ha en annan känsla än stor oro", Lars Stjernkvist (S) om läget i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!